Прем’єр-міністром Франції вдруге в історії обрана жінка

Переобраний на посаді президент Франції Еммануель Макрон обрав прем’єр-міністром міністерку праці Елізабет Борн та доручив їй формування уряду.

Про це йдеться в повідомленні Єлисейського палацу в понеділок, 16 травня, передає BFM.

Раніше цього дня Жан Кастекс подав прохання про відставку з посади прем’єра.

Із призначенням 61-рінчої Елізабет Борн уряд Франції вдруге в історії очолить жінка – після того, як соціалістка Едіт Крессон була першою жінкою – прем’єр-міністром Франції у 1991-1992 роках, при президентові Франсуа Міттерану.

Борн представляє партію Макрона “Вперед, республіко!” та відповідатиме за впровадження суперечливої пенсійної реформи старого-нового президента.

За повідомленнями ЗМІ, Макрон хотів призначити жінку і “когось, хто сильний у соціальних питаннях, екологічних та виробничих питаннях”.

Згідно з соцопитуванням Elabe, проведеним у травні для Les Echos і Radio Classique, Елізабет Борн мала позитивний імідж лише у 19% французів. 34% опитаних сказали, що мають погане уявлення про неї, а 47%  – не мають певної думки.

Борн у минулому була керівницею мережі паризького метро, історично близькою до Соціалістичної партії.

Вона також обіймала посаду міністра транспорту та екології при Макроні та успішно проводила реформи, пов’язані з професійною підготовкою та французькою залізничною компанією SNCF.

Борн також балотується як кандидат на майбутніх парламентських виборах від партії Макрона.

Читайте також:
Командиром 2-го батальйону ДУК “ПС” став виходець із Французького іноземного батальйону

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна