У Софію Київську привезли копію меча гетьмана Сагайдачного із однойменного затопленого фрегата

У Софію Київську привезли копію меча Петра Конашевича-Сагайдачного. Він перебував на борту українського фрегата “Гетьман Сагайдачний”, який було затоплено в Миколаєві на початку березня.

Про це вдень у п’ятницю, 22 квітня, повідомив історик, член Науково-методичної ради заповідника “Софія Київська” Олександр Алфьоров у фейсбуці.

“Оригінальний меч зберігається у Кракові. Нашому гетьману його подарував, як подяку за перемогу під Хотином 1621 року, московський цар! Так, московський цар, який був вдячний Сагайдачному ще й за вірність у поході та облозі Москви 1618 року! Заплутав? Ні, сказав правду.

Йдеться про королевича Владислава, майбутнього короля Речі Посполитої. Саме він був проголошений у 1610 році боярською радою у Москві – московським царем. Цей титул він зберігав за собою до 1634 року, хоча правити повноцінно йому не довелось (московити собі у 1613 році ще раз обрали царів – Романових, людей не княжої крові). Цей факт дуже не люблять. Виявляється Владислава московським царем називати не можна, а московських князів, які себе називали правителями іншої держави, Русі- можна!”, – написав він.

Як інформувала “Новинарня“, командир фрегата ВМСУ “Гетьман Сагайдачний” 3 березня 2022 року виконав наказ затопити український корабель, який перебував на ремонті в Миколаєві, щоб він не дістався ворогу.

Фрегат “Гетьман Сагайдачний”  проєкту 11351 (шифр “Нерей”) спустили на воду 30 років тому, в місті Керч у 1992 році. На службі в національному флоті він із 1993 року. За цей час брав участь у численних антитерористичних й антипіратських операціях.

Читайте також:
ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 58 – 22.04.2022. ОНОВЛЮЄТЬСЯ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна