Історик: не трактуйте події теперішньої російсько-української війни крізь призму німецько-радянської

Василь Павлов
історик, колишній завідувач сектору воєнно-історичної політики у Міністерстві оборони України

(FB)

Цікаво, а експерти, які порівнюють теперішні події [на Сході України] з Курською битвою, знають, що її результатом стала перемога радянських військ, спадкоємцем яких вважає себе теперішня російська армія?

Карта бойових дій станом на 18 квітня 2022

Боротьба з ворогом в інформаційному просторі із неправильним використанням його історичних наративів нічим добрим не завершиться.

Якщо бути лаконічним – трактування подій теперішньої російсько-української війни крізь призму німецько-радянської війни, особливо з боку Червоної армії, є, м’яко кажучи, недоречним.

Тому, якщо хтось шукає правильних аналогій із врахуванням ходу подій та конфігурації лінії фронту – дарую.

“Битва за виступ” (Арденнська операція 16 грудня 1944 — 25 січня 1945, закінчилася перемогою англо-американських військ над німцями в Арденнах, Бельгії та Люксембурзі – “Н”): погані хлопці пішли в останній наступ, до якого нашкрябали все, що змогли; хороші хлопці втримали удар, хоч і зі значними втратами, перейшли у контрнаступ та завершили війну перемогою.

І почніть врешті решт читати нормальну воєнно-історичну літературу. Якщо буде цікаво, то можна скласти список обов’язкових / бажаних до прочитання книжок.

Читайте також:
Історичний спротив: у Інституті нацпам’яті прокоментували потребу деколонізації

Нова айдентика українського війська: як реалізується ідея “не виглядати так, як ворог”. ПОРТФОЛІО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна