Україна продовжує транзит російського газу: Міненерго назвало причину

Україна не може зупинити транзит російського газу, адже це означатиме невиконання взятих на себе зобов’язань перед європейськими компаніями.

Про це повідомив міністр енергетики Герман Галущенко в інтерв’ю “Економічні правді”, опублікованому в понеділок, 28 березня.

“Тут складна ситуація, тому що ми надаємо послугу з транзиту, а споживачі, або контрагенти – це європейські компанії… Уже всі говорять про те, що треба максимально диверсифікувати постачання в Європу. На це безумовно потрібен час, зробити це миттєво складно”, – заявив Галущенко.

За словами міністра, наразі треба докласти зусиль, щоб гроші за газ не доходили до росіян, а були “заморожені”.

“Ключове, що ми всім кажемо: ви не можете платити росіянам ці кошти. Треба ввести окремі ескроу-рахунки, на які гроші за російські енергоресурси будуть депонуватись. А вже питання перерахування цих грошей росіянам буде вирішуватися у залежності від того, як швидко вони підуть геть з України. Ці кошти можуть бути використані для компенсації наших втрат”, – сказав він.

На думку міністра, такі дії не вважатимуться порушенням контракту, бо гроші сплачуються, “просто росіяни не можуть фізично їх отримати”.

“Юридично це можливо обґрунтувати”, – додав він.

На думку Галущенка, рано чи пізно Україна втратить роль транзитера газу.

“Ми маємо готуватись до цього, і зменшення чи припинення транзиту ми зможемо компенсувати в тому числі за рахунок імпорту, який вже системно відбувається. І “Нафтогаз” вже дуже серйозно цю ситуацію розглядає”, – сказав Галущенко.

Читайте також:
ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 33 – 28.03.2022. ОНОВЛЮЄТЬСЯ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна