Після вторгнення росіян предстоятель ПЦУ Епіфаній перестав поминати в диптиху патріарха РПЦ Кирила

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній перестав поминати в диптиху ім’я патріарха РПЦ Кирила.

Про це повідомив речник ПЦУ, архієпископ Чернігівський та Ніжинський Євстратій (Зоря).

“Для всіх, кому цікаво, і хто ще досі не помітив у численних трансляціях на YouTube: від початку російської агресії Митрополит Епіфаній виключив з поминання в Диптиху ім’я глави РПЦ”, – написав він у фейсбуці.

Поминання предстоятелів помісних православних церков у відповідності до їхнього місця в диптиху (переліку помісних церков) є однією з ключових ознак церковного спілкування між ними. Першим у диптиху йде Вселенський патріарх, а Українська церква посіла 15-те місце.

Відколи ПЦУ отримала томос про автокефалію, предстоятель під час богослужіння мав зачитувати імена глав усіх церков, що входять у диптих, навіть очільника ворожої Російської православної церкви Кирила (Гундяєва).

Проте повномасштабне вторгнення і винищення українців, розпочате Путіним з благословення Кирила 24 лютого 2022 року, все змінило.

“Томос не змінився. Але визнавати того, хто відкрито благословив вбивць, «братом і співслужителем» – неможливо”, – наголосив владика Євстратій.

Читайте також:
Концепція “Русского міра” – злочинна антихристиянська єресь:
заява провідних теологів та ієрархів

ПЦУ закликала накласти санкції на патріарха РПЦ Кирила
та інших церковних поплічників Путіна

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна