“За перші 10 днів боїв – по $1000 за день, як у Сирії. Потім – по 5500 рублів”. Про що пишуть російські окупанти в СМС

 

автор: Олена Максименко

Група українських “айтішників” розшифрувала смс-переписки з російських номерів, які зараз перебувають у мережах України.

Катерина (ім’я змінене) на засадах анонімності переповіла “Новинарні” вміст найважливіших повідомлень.

“Інтернету в них немає – тільки СМСки”, – каже “айтішниця”.

За її словами, найбільша кількість повідомлень – це прохання покласти гроші на рахунок, адже “вже нема на що жити”. Щоправда, звідки окупанти збираються діставати готівку, коли більшість банкоматів України не працює – історія замовчує.

“Дуже багато якихось чисто людських повідомлень: «скучаю», «люблю-цілую», «не переживай», «тобі потрібно думати про родину»”, – розповідає Катерина.

Але особливу увагу привернуло таке повідомлення: “Командир обіцяв, що за перших 10 днів боїв нам будуть давати по 1000 доларів за день, як було в Сирії. Наступні дні – по 5500 рублів“.

“Ще була цікава смс: «Я відмовлявся сюди їхати три рази, але мене підставили». Або ще одна: “Це п**дець, у нас уже багато убитих і поранених“.

Що ж, хоч у такий спосіб реальність просочиться крізь завісу пропаганди в офіційних медіа РФ.

“Дуже багато писали: «Я на навчання, скоро буду». Ну, ось так”, – додала Катерина.

Контекст

Українські оператори мобільного зв’язку відключили його окупантам, заблокувавши доступ телефонів із російськими номерами.

Як повідомили 1 березня в Держспецзв’язку, відтепер мережі українських операторів недоступні для російських телефонних номерів.

“Зв’язок – один з ключових елементів ведення ефективних бойових дій. Позбавившись можливості телефонувати зі своїх номерів, окупаційні війська дедалі частіше відбирають телефони у громадян.
Закликаємо українців, у яких відібрали мобільний телефон представники ворожих військ, якомога швидше повідомити про це оператора та попросити заблокувати вкрадений телефон. Ми розуміємо, що зробити це, коли забрали телефон, – непроста задача. Однак це дуже важливо. Знайдіть сусідів, у яких є телефон, скористайтеся стаціонарним апаратом – від цього залежить безпека нашої держави і життя українців”, – закликали зв’язківці.

Читайте також:
“Мам, нам сказали, что мы миротворцы, а мы же – агрессоры”: полонений під Запоріжжям окупант подзвонив у РФ. ВІДЕО

“Я в плену, мам”: ЗСУ показали відео розмови полоненого російського військового з батьками


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.