Країни Балтії, Чехія, Болгарія, Польща, Словаччина і Словенія виступили за прискорення вступу України в ЄС

Президенти Болгарії, Чехії, Естонії, Латвії, Литви, Польщі, Словаччини і Словенії виступили зі спільною заявою, в якій наголосили, що Україна заслуговує на перспективу негайного вступу в Євросоюз.

Про це з посиланням на текст заяви, оприлюднений на сайті президента Литви у понеділок, 28 лютого, повідомляє “Інтерфакс-Україна“.

Лідери восьми держав закликали негайно надати Україні статус країни-кандидата в ЄС.

“Ми, президенти держав-членів ЄС: Республіки Болгарії, Чеської Республіки, Естонської Республіки, Латвійської Республіки, Литовської Республіки, Республіки Польща, Словацької Республіки та Республіки Словенія твердо переконані, що Україна заслуговує на негайну перспективу вступу до ЄС.

Тому ми закликаємо консолідувати найвищу політичну підтримку України, дати можливість інституціям ЄС вжити заходів для негайного надання Україні статусу країни-кандидата в ЄС і відкрити процес переговорів”, – зазначається в заяві.

Президенти також зазначили, що “в цей критичний момент” знову висловлюють повну солідарність з Україною та її народом.

Як писала “Новинарня“, 28 лютого президент Володимир Зеленський закликав Євросоюз розпочати прискорений процес вступу України в ЄС за спеціальною процедурою, після того, як таку ідею запропонував прем’єр-міністр Словаччини Едуард Геґер. Адже українці зараз борються не лише за свою державу, а й за мир для всіх країн Європейського Союзу. “Ми на це заслужили”, – наголосив Зеленський.

Близько 18-ї години того ж дня президент України підписав заявку на членство в Європейському Союзі.

Напередодні президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн в інтерв’ю Euronews сказала, що Євросоюз хоче бачити Україну у своєму складі, і “з часом” це відбудеться.

Водночас міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок висловила сумнів у тому, що Україну варто приймати в ЄС за прискореною процедурою.

Читайте також:
Словаччина підтримує спецпроцедуру приєднання України до ЄС

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна