Дім, в який вдарив російський снаряд: мешканець будинку на Солом’янці розповів про пережите

автор: Олена Максименко

26 лютого ракета російських військ влучила у житловий будинок у Києві. Багатоквартирний будинок за адресою проспект Лобановського, 6-А розташований неподалік аеропорту “Жуляни”. Тож, імовірно, саме летовище було ціллю противника.

Речниця ГУ ДСНС у місті Києві Світлана Водолага в ефірі телеканалу “Рада” зазначила, що внаслідок обстрілу росіян шість квартир знищено вщент, ще кілька постраждали.

Новинарня” поспілкувалася з Олексієм Морозовим – одним із мешканців обстріляного будинку, який уже не зможе повернутися додому.

Зв’язатися телефоном вдалося не з першої спроби. Через загрозу подальших обстрілів і ранню комендантську годину чоловік практично цілий день провів у підземному укритті, і лише під вечір зміг упіймати сигнал.

Як розповів Олексій, на момент влучання снаряда вони вже були у підвалі.

“Це сталося близько 8-ї – може, о 8:10, – згадує Олександр. – Ми в укритті почули дуже гучний вибух. А хвилини за 3-4 у нашому будинковому вайбер-чаті вже був перший допис про те, що влучили в наш дім. Наші сусіди написали”.

За даними ДСНС, поранення дістали шестеро людей – із тих, хто на момент влучання ракети перебував у будинку.

На щастя, на той момент всередині було небагато людей. Більшість мешканців або виїхали з Києва, або переховувалися у сховищі. Але в когось у квартирі була веб-камера, яка зафіксувала мить влучання ракети.

“Спочатку був вибух, потім хвилин за 5-6 хтось із вікна навпроти зняв відео і фото нашого будинку. Так ми дізналися, в яку його частину влучили. Ну а потім уже наш сусід з 21-го поверху опублікував запис своєї веб-камери”…

Ніхто із мешканців не знає напевно, який саме снаряд влучив у їхній дім. Та це людей і не обходить.

З планами на найближче майбутнє поки все туманно:

“До понеділка у нас комендантська година, тому я буду вимушений залишатися тут, у підвалі. Ну й, окрім того, зараз дуже небезпечно виходити. Дуже небезпечно! Тому я й не планую. А потім… Мені друзі подзвонили – хтось притулок може дати, можу в батьків залишитись… Але так далеко я поки не думаю”.

З хороших новин – чоловік устиг взяти з собою “тривожний наплічник“, тож речами першої необхідності забезпечений: “Усе необхідне є – якийсь одяг, їжа. Тож тут більш-менш”.

Ані Олександр, ані інші мешканці не змогли потрапити на руїни своїх помешкань. Удень там працювали представники МНС та поліції, вони не допустили людей через небезпеку подальшого обвалу.

“Наша квартира якраз на межі цього розвалу, в нас немає однієї з кімнат. А інші – є імовірність, що вони ще існують… І, може, в майбутньому я туди піднімусь і щось із речей ще зможу забрати”.

Сусіди по будинку й нещастю намагаються підтримувати одне одного. Серед них є люди з дітьми і домашніми тваринами.

…А тим часом російські так звані “медіа” лишаються вірними собі. І переконано переповідають версію “джерела в міноборони РФ”, яке “зі знанням справи” стверджує, що Збройні сили України самі випустили ракету комплексу БУК-М1 по українському будинку.

Власне, все, як завжди.

Фото: ДСНС

Читайте також:
На Київщині російський снаряд вщент знищив житловий будинок: троє загиблих


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.