На Кіровоградщині викрили медпрацівників, що організували схему фальсифікації COVID-сертифікатів

Служба безпеки України викрила схему підроблення міжнародних свідоцтв про вакцинацію від COVID-19 у Кіровоградській області.

Про це в п’ятницю, 11 лютого, інформує пресцентр СБУ.

“За даними слідства, організували протиправну діяльність двоє сімейних лікарів однієї з районних поліклінік області. Вони залучили до оборудки також медичну сестру цього ж медзакладу. Жінка визначала серед пацієнтів тих, хто вагався у вакцинації. Усім, хто мав застереження проти щеплень, пропонувала сплатити 3 тис. грн та отримати сертифікат, оминувши саму процедуру (вакцинації, – “Н”)”, – йдеться в повідомленні.

Після отримання коштів лікарі вносили персональні дані начебто вакцинованої особи у журнал реєстрації вакцинованих та до електронної системи охорони здоров’я eHealth без проведення щеплення.

“Цим протиправним “бізнесом” медпрацівники займалися понад рік. Щомісяця вони вносили до 50 фейкових записів про вакцинацію громадян. Така діяльність дала їм змогу заробити до 2 млн грн“, – наголошують у спецслужбі.

Під час обшуків за місцем роботи зловмисників правоохоронці виявили журнали реєстрації вакцинованих осіб та мобільні телефони із доказами протиправної діяльності.

“Зараз планується повідомлення зловмисникам про підозру за ч. 3 ст. 362 (несанкціоновані дії з інформацією, яка оброблюється в електронно-обчислювальних машинах (комп’ютерах), автоматизованих системах, комп’ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, вчинені особою, яка має право доступу до неї) Кримінального кодексу України”, – йдеться в повідомленні.

Як відомо, за виготовлення та використання підроблених документів, зокрема результатів тестів та сертифікатів про вакцинацію COVID-19, в Україні передбачено і адміністративну, і кримінальну відповідальність.

Читайте також:
“Кіров – гад”: у Кропивницькому декомунізували стелу на в’їзді в місто. ФОТО, ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна