Штати і Євросоюз посилять енергетичну стійкість України, – Боррель

У рамках Енергетичної ради ЄС-США, що відбудеться сьогодні у Вашингтоні, сторони мають обговорити шляхи зміцнення трансатлантичної енергетичної безпеки. Зокрема йдеться про підвищення енергетичної стійкості України та недопущення використання енергії в якості геополітичної зброї.

Про це заявив у блозі Високий представник ЄС Жозеп Боррель, оприлюдненому на сайті Європейської служби зовнішніх дій в неділю, 6 лютого.

“Разом із США та іншими партнерами, ми заперечуємо спробам використати постачання енергії як зброю та як важіль геополітичного впливу. Нещодавня спільна заява ЄС-США щодо енергетичної безпеки вже заклала основи для стійкості проти цінових шоків у майбутньому та проти геополітичної напруги навколо трансатлантичної енергетичної безпеки. Ми маємо намір забезпечити енергетичну безпеку ЄС та наших сусідів, включаючи Молдову, Україну та Західні Балкани“, – наголосив Боррель.

Він зауважив, що разом ЄС і США можуть ефективно розв’язувати короткострокові проблеми енергетичної безпеки, і водночас – просуватися до спільної стратегічної мети щодо розвитку економіки з нульовими викидами та значного скорочення залежності від вуглецевого пального.

Сьогодні, за словами Борреля, найгострішою у короткостроковій перспективі залишається проблема безпеки постачання газу.

Це означає необхідність для європейської сторони більше працювати над диверсифікацією джерел та шляхів постачання газу.

США вже зараз є найбільшим постачальником зрідненого газу (LNG) на ринок ЄС, і ця співпраця активно розвивається. Окрім США, Євросоюз веде переговори про збільшення постачання газу LNG з Норвегією, Катаром, Азербайджаном, Алжиром та іншими країнами, з метою збільшення поставок, та одночасно працює над збільшенням власних спроможностей ЄС у прийнятті та ефективному використанні такого енергоресурсу.

При цьому Боррель зауважив: така співпраця ЄС із потенційними постачальниками LNG не має обмежуватися короткостроковими завданнями щодо постачання газу на європейський ринок, але бути спрямованою у більш віддалену стратегічну перспективу – переходу до взаємодії у сфері виробництва та використання поновлювальних джерел енергії, таких як водень та сонячна енергетика.

“Тоді, як ми шукаємо шляхи для досягнення власних енергетичних та кліматичних цілей ЄС, ми маємо зробити те саме для України. У вимірі енергетичної безпеки, Україна сьогодні вже є краще підготовленою до будь-якого конфлікту. Що стосується решти Європи, справжня енергетична безпека може прийти лише через більші інвестиції у внутрішні поновлювальні джерела та через краще взаємне поєднання ринку ЄС”, – сказав Високий представник ЄС.

“Наша зустріч (Енергетична Рада ЄС-США, – “Н”) надасть можливість шукати навіть більш тісної координації у реформах енергетичного ринку, що є потрібними для України для посилення корпоративного управління та прозорості, з огляду на синхронізацію України з Європейським електричними мережами, що запланована на 2023 рік. Ми будемо також працювати над збільшенням можливості реверсного постачання в межах наявної газотранспортної інфраструктури”, – сказав Боррель.

Читайте також:
Британія виділяє ще майже £2 мільярди на проєкти з Україною

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна