Польща готова надати Україні оборонну, газову й гуманітарну допомогу

Республіка Польща готова надати Україні оборонну, газову та гуманітарну допомогу.

Як передає “Інтерфакс-Україна”, про це у вівторок, 1 лютого, заявив прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький.

“Ми про таку допомогу Україні непокоїмося в ЄС, у країнах НАТО. Але Польща також сама готова надавати Україні в міру можливостей допомогу в питаннях газової сфери, обороноздатності, стабілізації економіки, а також у гуманітарних питаннях, що вже робимо”, – заявив Моравецький на спільному брифінгу із прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем.

Польща готова передати Україні декілька тисяч артилерійських нарядів, набоїв, протиповітряних снарядів типу “Грім”, а також легких мінометів та дронів.

Окрім того, як зазначив Моравецький, Польща вже допомагає Україні з газом.

“Ми говорили з прем’єр-міністром України про збільшення потужностей передачі газу із заходу на схід. Для цього необхідно вкласти деякі інвестиції, які ми маємо намір реалізувати”, – сказав він.

Говорячи про “Північний потік-2”, прем’єр-міністр Польщі наголосив, що Німеччина, запускаючи газопровід, “дає снаряди та зброю Путіну, якими він потім зможе шантажувати Європу”.

“Геополітичною загрозою є “Північний потік-2”. Зважаючи на це, ми апелюємо спільно до Німеччини, щоб вона не запускала цей газопровід, тому що він стане елементом шантажу Європи з боку Росії. Не можна, з одного боку, висловлювати солідарність з Україною, а іншою рукою підписувати сертифікаційні документи “Північного потоку – 2″. Це не до лиця”, – зазначив Моравецький і додав, що Польща відкрита до економічної співпраці та допомоги Україні.

За його словами, під час зустрічі зі Шмигалем також було обговорено питання допомоги Україні у сфері захисту від загроз із боку Білорусі.

Моравецький наголосив на прихильності Польщі до суверенітету і територіальної цілісності України, підтримці її курсу на європейську та євроатлантичну інтеграцію.

Читайте також:
Оголошення про альянс України, Польщі і Британії перенесли: Кулеба назвав причину

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна