У 2023 році ВМСУ придбають собі безпілотні протимінні комплекси, – Неїжпапа

Військово-морські сили України планують починати закупівлю безпілотних протимінних комплексів у 2023 році.

Про це заявив командувач ВМС України контр-адмірал Олексій Неїжпапа у інтерв’ю “Радіо Свобода”.

Контр-адмірал розповів, що нині розглядається два шляхи для набуття протимінних можливостей. Зокрема, це закупівля за кредитом Великої Британії двох протимінних кораблів типу Sandown. Вони повинні бути у складі ВМС вже у 2023 році.

Також він уточнив, що другий шлях вирішення проблеми є закупівля безпілотних протимінних комплексів.

“На тому ж Азовському морі не завжди можливо застосовувати протимінні кораблі. Адже там не великі глибини і є лише рекомендовані шляхи проходів. З безпілотними комплексами з’явиться можливість віддаленого застосування, що вирішить безліч проблем”, – розповів Неїжпапа.

Зі слів командувача випливає, що йдеться про протимінні системи, до складу яких входять надводні безпілотні катери, які призначені для обстеження акваторії та дна моря, і виявлення морських мін.

Олексій Неїжпапа додав, що Військово-морські сили планують розмістити катери Mark VI не тільки в Чорному морі, а й в Азовському. Ці плавзасоби, з його слів, можуть оснащуватися зокрема і протимінними комплексами.

“[Катери Mark VI] також можуть мати на своїх бортах невеликі протимінні комплекси. І, відповідно, вони можуть використовуватися як протимінні катери. Саме такі напрями ми й розглядаємо у протимінній боротьбі”, – додав командуючий ВМС.

Про які саме комплекси йдеться – наразі невідомо.

Читайте також:
Перший тральщик класу Sandown від Британії Україна отримає до кінця 2022 року, – Неїжпапа

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна