“Це буде катастрофа для всієї Європи”: Резніков в інтерв’ю BBC пояснив загрози від подальшого наступу РФ

Кампанія РФ із дестабілізації України передбачає кібератаки, створення хаосу в українських містах та зміну політичної влади в країні, а в разі повномасштабного вторгнення наслідки будуть катастрофічними для всієї Європи.

Про це заявив міністр оборони Олексій Резніков в інтерв’ю BBC для програми Hard Talk.

Він нагадав, що російсько-українська війна розпочалася ще у 2014-му і триває вже вісім років. Що ж до ймовірності нового масштабного військового наступу, то, на думку міністра, “у Кремлі ще не ухвалили рішення“.

“Як на мене, вони почали кампанію з дестабілізації в Україні. Тому, гадаю, кібератака була частиною гібридної війни, яка розпочалася у 2014 році. А гібридні атаки – це частина гібридної війни. Головна мета Кремля – влаштувати хаос в українських містах та спробувати змінити політичну владу в нашій країні“, – зазначив Резніков.

Він зауважив, що Україна має чим захищатися: “Українська армія налічує 261 тисячу людей, ми маємо можливість організувати сили територіальної оборони чисельністю 130 тисяч, у нас 400 тисяч ветеранів українсько-російської війни. Тож я впевнений, що ми маємо можливість стримати цю активність Москви”.

На зауваження ведучого Hard Talk, що “Росія має у п’ять разів більше солдатів і танків, її авіація у 13 разів перевищує вашу, а її морські сили перевищують ваші у 16 разів”, Резніков визнав, що в разі повномасштабного вторгнення втрати будуть катастрофічними. Але не лише для України.

“Це буде катастрофа не лише для України – це буде катастрофа для Європи. Ймовірно, кілька мільйонів мігрантів чи біженців стоятимуть на кордоні України з Польщею чи, можливо, між Німеччиною та Польщею”, – зазначив очільник Міноборони.

Він закликав західних партнерів запровадити проти Росії санкції, які можуть запобігти новому вторгненню.

“У Заходу є такі можливості, як величезні статки російських олігархів із найближчого оточення президента Росії Володимира Путіна. І я вважаю, що Європа та США можуть показати їм, що дуже легко заморозити їхні рахунки”, – зауважив Резніков.

Він визнав, що українська влада прагне використати для вирішення цього конфлікту з Росією всі можливі політико-дипломатичні шляхи. Але категорично заперечив можливість відмови України від членства в НАТО як основу для можливого компромісу з агресором.

Резніков також наголосив, що західні партнери України вже мали б переконатися в хибності тактики “не провокувати росіян”. І нагадав про те, як така тактика не спрацювала, коли у 2008 році на саміті НАТО в Бухаресті Україна і Грузія не отримали чіткої перспективи щодо членства в Альянсі.

“Після цього було вторгнення до Грузії, після цього була справа у Солсбері, були Крим і Східна Україна. Вони воюють не з Україною, вони воюють із НАТО й усім цивілізованим світом“, – наголосив Резніков.

Міністр нагадав вислів Збігнева Бжезінського, зауваживши, що “цивілізований світ досі грає з Росією в шахи, тоді як вона грає з вами в покер, використовуючи тактику блефу“.

“Я дуже добре знаю росіян, вони дуже прагматичні. Це підвищення ставок. Наступним аргументом з їхнього боку будуть країни Балтії, Польща, Чехія, Словаччина, Угорщина”, вони нагадають вам про Варшавську угоду”, – зазначив Резніков.

“Ця війна – це вже війна не лише на сході України. Вона прямує на схід Європи. Я кажу це абсолютно серйозно”, – підкреслив міністр.

Читайте також:
“Путін має зрозуміти, що подальше вторгнення в Україну лише наблизить НАТО до кордонів РФ”, – представник Конгресу США

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна