Злам урядових сайтів: глава Мінцифри Федоров вважав роль кібербезпеки “трохи перебільшеною”

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров вважає, що Україна “значно поліпшила позиції у сфері кіберзахисту” та може почуватися “нормально захищеною”.

Як передає “Новинарня“, про це він сказав на початку своєї урядової кар’єри в листопаді 2019 року.

Ці слова Федорова активно почали згадувати у мережі після масштабної хакерської атаки на сайти Кабміну, Міністерства закордонних справ і низки вебресурсів. Злам трапився вночі в п’ятницю, 14 січня.

“Я думаю, що роль кібербезпеки трохи перебільшена. Про неї багато говорять, але по факту назвати якісь реальні кейси кіберзагроз мало хто може. Наведу простий приклад. Коли ми прийшли в офіс президента, IT-команда показала дашборди з тисячею атак на день, перевантаженням сайтів і т.д. Через два тижні ми їх звільнили, і нічого не відбувалося впродовж декількох місяців, поки ми збирали нову команду”, – розповів Федоров у інтерв’ю “Лівому берегу”, опублікованому 29 листопада 2019 року.

Тоді він сказав, що після серії атак у 2016 році Україна значно поліпшила позиції у сфері кіберзахисту.

“Після цього кібербезпека вийшла на інший рівень. На базі Держспецзв’язку створено нові кіберцентри. У це багато інвестували. Можна сміливо почуватися нормально захищеним. Сильно зросла і СБУ в плані кіберрозвідки”, – розповів Федоров.

“Новий рівень заключається в тому, що от прям зараз лежать/дефейснуті сайти “Дії”, ДСНС, Мінвету, МЗС, Казначейства і ще купи відомств. Лежав і Кабмін”, – наголосив громадський активіст Роман Сініцин.

“Роль кібербезпеки трохи перебільшена”… А, насправді, шалено недооцінена в Україні. Це стосується, як безпеки сайтів органів державної влади, так і захисту персональних даних громадян. Також вкотре повторюся, забудьте про електронне голосування в Україні. Це просто небезпечно за таких умов”, – наголосив радник заступниці голови Верховної Ради Павло Булгак.

Нагадаємо, сайти Кабінету Міністрів, Міністерства закордонних справ і низки інших державних органів України, портал держпослуг “Дія” зазнали масштабної хакерської атаки.
На сторінці МЗС зловмисники розмістили повідомлення українською, російською і польською мовами. У ньому були погрози українцям та згадки про історію, зокрема про ОУН-УПА.

У відомствах, що зазнали атаки, закликали громадян користуватися іншими вебресурсами, зокрема офіційними сторінками міністерств у соцмережах.

Читайте також:
СБУ заявила, що заблокувала понад 50 кібератак на українські органи влади

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна