Німецький суд оголосив історичний вирок у справі про катування сирійським режимом

Німецький суд засудив колишнього сирійського полковника до довічного ув’язнення за злочини проти людяності.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на німецькі ЗМІ.

Судове переслідування полковника Анвара Р. відбувалося за принципом універсальної юрисдикції, який дозволяє притягувати до відповідальності за можливі військові злочини, скоєні іноземцями в інших державах.

Суд у Кобленці в землі Рейнланд-Пфальц став першим у світі, який пов’язав злочини проти людяності з сирійською державою.

58-річний колишній полковник Анвар Р. заперечував, що застосовував тортури або давав інструкції іншим особам вчинити катування.

Вважалося, що злочини відбулися в 2011 і 2012 роках — на ранніх етапах громадянської війни в Сирії.

“Анвар Р. нібито відповідальний за катування щонайменше 4000 людей у в’язниці генеральної розвідувальної служби в Дамаску. Вважається, що там загинули щонайменше 30 в’язнів”, – пише видання.

Підсудного звинувачували в нагляді за допитами, які включали “удари електричним струмом”, побиття “кулаками та батогами”, зґвалтування та сексуальне насильство, а також позбавлення сну.

Обвинувачення вимагало довічного ув’язнення, просячи суд виключити звільнення протягом перших 15 років через тяжкість злочинів.
Анвар Р., який вважається приналежним до режиму Башара Асада, був заарештований в Німеччині в 2019 році після втечі з Сирії.

У Раді Безпеки ООН Росія та Китай наклали вето на спроби західних держав передати злочини в межах сирійської кризи на розгляд до Міжнародного кримінального суду. В результаті у тих, хто пережив тортури та атаки з використанням хімічної зброї, залишилися обмежені можливості добиватися правосуддя.

Читайте також:
Російські медіа поширили фейкове повідомлення про нібито збитий БПЛА США в Сирії: що не так

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна