В Україні ввели регулювання цін на низку продуктів

Уряд на період дії карантину тимчасово встановив граничний рівень торговельної надбавки у 10% на певні продукти харчування.

Відповідну постанову уряд ухвалив на засіданні в середу, 12 січня, передає “Укрінформ”.

Згідно з пояснювальною запискою до постанови, на період дії карантину встановлюється граничний рівень торговельної надбавки в розмірі 10% від оптово-відпускної ціни на гречану крупу, цукор-пісок, пшеничне борошно першого ґатунку, макаронні вироби українського виробництва (вермішель з борошна першого ґатунку), пастеризоване молоко жирністю 2,5% (у плівці), курячі яйця категорії С1, курячу тушку та вершкове масло жирністю 72,5%.

Гранична торговельна надбавка встановлюється з урахуванням рекламних, маркетингових та логістичних послуг, а також послуг з підготовки, обробки, пакування та інших пов’язаних із реалізацією кінцевому споживачу.

Таке рішення в уряді пояснюють тенденцією до зростання споживчих цін на харчові продукти від початку 2021 року на внутрішньому ринку України.

Так, за даними Державної служби статистики з початку року (з листопада 2021 року до грудня 2020 року) ціни на гречку зросли на 23,8% (+8,9 грн), на цукор – на 34,9% (+7,3 грн), пшеничне борошно – на 15,4% (+1,96 грн), на макаронні вироби – на 18,4% (+3,72 грн), пастеризоване молоко – на 9,2% (+2,36 грн), яйця – на 11,5% (+3,15 грн), курячу тушку – 26,9% (+15,06 грн) та вершкове масло – на 12,3% (+5,64 грн).

Очікується, що встановлення граничного рівня торговельної надбавки дозволить стабілізувати ціни на основні продукти харчування в умовах поширення в Україні COVID-19.

Нагадаємо, наприкінці минулого року уряд вніс батон та соняшникову олію до списку продуктів, на які встановлюється гранична торговельна націнка у розмірі 10%.

31 грудня 2021 року обмежив вартість природного газу для виробників борошна, хліба, молока, курятини, соняшникової олії на період дії карантину, але не довше, ніж до 30 квітня 2022 року.

Читайте також:
Уряд схвалив євроінтеграційний законопроєкт щодо посилення контролю за ГМО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна