5 найпоширеніших проблем з юзабіліті сайту ℗

Важливість юзабіліті сайту важко переоцінити. Навіть дрібні недоліки ведуть до падіння конверсій: користувачі цінують зручність, комфорт та піклування — вони не стануть витрачати свій час на ресурси, що мають проблеми з юзабіліті.

Юзабіліті — це сукупність факторів сайту, які впливають на доступність його наповнення для користувачів. Сюди відносимо дизайн, швидкість завантаження, зрозумілий та логічний шлях до цільової дії. Мало конверсій, низький трафік, покинуті кошики з товарами в інтернет-магазинах та незавершені реєстрації на сервісах — це все ознаки, що з юзабіліті не все гаразд.

Замовити якісний юзабіліті-аудит сайту можна за посиланням https://web-promo.ua/cro/. Команда агентства з інтернет-маркетингу Webpromo виявить слабкі місця ресурсу, проведе A/B-тестування та розробить прототипи лендінгів з метою підвищення конверсій.

Занадто яскравий, крикливий дизайн, відсутність «хлібних крихт», надлишкова анімація, автозапуск відео та аудіо, надлишок реклами, складна структура та перевантажений інтерфейс — хоча ці недоліки продовжують зустрічатися на сучасних веб-ресурсах, розквіт таких явищ залишився в минулому. Однак є проблеми, які залишаються в юзабіліті сучасних сайтів і зустрічаються доволі часто.

Спливаючі елементи

Проблема не найочевидніша, проте одна з найпоширеніших. Більшість недоліків дизайну сучасні веб-розробники намагаються прибрати ще на етапі проєктування. Однак спливаючі елементи зустрічаються повсякчас: реклама, заклики до дії, чат підтримки. Такі елементи не просто викликають роздратування користувачів, а й затуляють собою частину екрану, на якій може міститися важлива інформація.

Складний процес реєстрації/оформлення покупки

В гонитві за персональними даними користувачів власники веб-ресурсів можуть вимагати для обов’язкового заповнення аж надто багато полів. Наприклад, при замовленні самовивозу в інтернет-магазині обов’язкове для заповнення поле — ПІБ повністю. Окремий пункт знущання над користувачами — вимоги до паролю під час реєстрації (пароль повинен містити латиницю / великі літери / цифри / спецсимволи / днк користувача).

Неоптимізовані зображення

Цю проблему можна віднести до чинників уповільнення роботи сайту — важливої складової юзабіліті. Окремої уваги неоптимізовані зображення заслуговують за поширеність: широкоформатні “важкі” ілюстрації зустрічаються на багатьох ресурсах, сповільнюючи їх роботу. Конвертуйте графіку у формат WEBP перед завантаженням на сайт. WEBP спеціально призначений для оптимізації графіки — він передбачає зменшення ваги файлу за мінімальної, майже непомітної людському оку, втрати якості.

Пошкоджені (“биті”) посилання

“Биті” посилання — це лінки, що ведуть користувачів на сторінку з помилкою. Проблема актуальна через те, що такі посилання самостійно з’являються в процесі функціонування веб-ресурсу. Підтримка юзабіліті на гідному рівні вимагає регулярного пошуку та видалення таких лінків.

Не оформлена сторінка 404

Помилка 404 означає, що сторінки, на яку перейшов користувач, не існує. За відсутності належного оформлення юзер взагалі не зрозуміє, що відбулось і що це за цифри. Якісне юзабіліті передбачає, що на сторінці 404 користувачі знайдуть пояснення помилки, альтернативні покликання, футер сайту та його головне меню.

Матеріал публікується на правах реклами ℗

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна