Із РФ виїхав письменник Віктор Шендерович, що назвав вбивцею куратора ПВК “Вагнера” Пригожина

Російський письменник, сатирик, драматург Віктор Шендерович заявив про рішення виїхати з РФ, зважаючи на “перспективу позбавлення волі”.

Як передає “Новинарня“, про це він написав у понеділок, 10 січня, у фейсбуці.

Наприкінці минулого року мін’юст РФ вніс Шендеровича до реєстру “фізосіб, які виконують функції ЗМІ – іноземних агентів”, однак свій від’їзд він пов’язує не з отриманням цього статусу, а з кримінальною справою про наклеп на “кухаря Путіна” Євгена Пригожина.

“Я завжди приходив за повістками на допити й у суди. Інколи із цікавості, частково з довіри до долі та віри, набутої в дитинстві, в торжество якщо не добра, то здорового глузду. Так воно і було з часів першого переслідування за програму “Ляльки”, транзитом через усі автозаки, адміністративки та нові карні злочини “нульових” – до мільйонного штрафу часів “підкорення Криму” та нових автозаків… Але від особистої участі в кримінальній справі, яка мені світить за заявою “кремлівського кухаря” Пригожина, я, мабуть, утримаюся, і саме зі здорового глузду”, – написав Шендерович.

Куди саме він виїхав, Шендерович не повідомив, вказавши, що “вирішив перечекати зовні”.

Читайте також:
“Кривавий кухар” Путіна Пригожин: війна “Вагнером” і судовими позовами

Євген Пригожин уже виграв справу про захист честі, гідності та ділової репутації в “Ехо Москви” й Шендеровича (з радіостанції стягнуто мільйон рублів, із сатирика – сто тисяч). “Кухар Путіна” вирішив продовжити боротьбу, скориставшись кримінальною статтею про наклеп.

“Суд” у Петербурзі вже визнав такими, які не відповідають дійсності, твердження Шендеровича про те, що Пригожин спонсорує “ПВК Вагнера” і “є вбивцею”, тепер же юристи Пригожина хочуть притягнути Шендеровича до кримінальної відповідальності за озвучення цих слів.

Нагадаємо, Євгеній Пригожин – заможний російський бізнесмен, відомий як “кухар Путіна”, адже його компанії організовують харчування для Кремля.

У 2018 році спеціальний прокурор США Роберт Мюллер стверджував, що він впливав на вибори президента Штатів у 2016 році через дві компанії  контролював “фабрики тролів”.
Пригожина також вважають причетним до фінансування російських найманців у Сирії.

У лютому 2021 року Федеральне бюро розслідувань США оголосило в розшук російського бізнесмена.

Торік у жовтні Євросоюз ввів санкції проти Євгена Пригожина у зв’язку з фінансуванням ним діяльності ПВК “Вагнера” в Лівії.

Читайте також:
“Останній український журналіст” Цимбалюк виїхав з РФ після виклику на допит

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна