На Дніпропетровщині урочисто зустріли воїнів 93 омбр, що повернулися додому після 8 місяців на війні. ФОТО

У селищі Черкаському на Дніпропетровщині відбулися урочисті заходи з нагоди повернення із фронту до пункту постійної дислокації військових 93-ї окремої механізованої бригади Збройних сил України “Холодний Яр”.

Про це у вівторок, 28 грудня, інформує пресслужба 93-ї омбр.

Фото: пресслужба 93-ї омбр

“Спочатку хвилиною мовчання вшанували загиблих воїнів, а також померлих під час несення служби в районі проведення операції Об’єднаних сил. Згадали полеглих та віддали останню шану, поклавши квіти до пам’ятника загиблим воїнам-холодноярцям. У цю ротацію на передовій від рук ворога загинуло п’ять військовослужбовців бригади“, – йдеться в повідомленні.

Фото: пресслужба 93-ї омбр

Згодом у гарнізонному будинку офіцерів привітали бійців-холодноярців із поверненням.

“Бригада повернулася додому, але ми все одно повинні перебувати в стані підвищеного ступеню бойової готовності. Усі ви бачите, яка чутлива і напружена ситуація склалася уздовж державного кордону України. Щотижня поблизу наших кордонів з’являються до трьох нових батальйонно-тактичних груп ворога. Щодня кількість російських військ на кордоні збільшується, незважаючи на перемовини, які ведуть представники НАТО, Сполучених Штатів Америки, Європейського Союзу”, – сказав командувач оперативного командування “Схід” генерал-майор Олег Мікац, який у 2013-2014 роках був командиром 93 омбр.

Командувач оперативного командування “Схід” генерал-майор Олег Мікац (праворуч). Крайній зліва – нинішній комбриг “Холодного Яру” Дмитро Брижинський. Фото: пресслужба 93 омбр

Він заявив, що пишається участю в антитерористичній операції у складі 93-ї бригади.

“Нам довелося звільняти міста, які були під окупацією – і Добропілля, і Авдіївку, і Піски, і багато інших населених пунктів. Ми воювали за Донецький аеропорт. Люди у цих містах не хочуть йти до так званого “старшого російського брата”. Вони хочуть жити у вільній і незалежній Україні. Тому кожному з вас присутньому тут хочу сказати слова щирої подяки. За те, що ви є. Що ви зробили свідомий вибір, покинули свої домівки, щоб творити історію. Саме ви – рушійна сила майбутньої України!”, – наголосив генерал Мікац.

“93-тя бригада золотими літерами вписана у історію нашої держави. Ім’я кожного з нас залишиться у історії країни. Хочу висловити слова вдячності за той бойовий дух, яким завжди відрізнялася наша бригада”, – сказав командир холодноярців полковник Дмитро Брижинський.

Він зазначив, що “під час виконання завдань в зоні ООС бригада демонструє найбільш активні дії”.

Командир холодноярців полковник Дмитро Брижинський. Фото: пресслужба 93-ї омбр

“Торік ми завдали найбільших втрат противнику. У цьому році, за словами Головнокомандувача ЗСУ, завдяки рішучості підрозділів та керівництва, насамперед, 8-ї механізованої роти, ми вибороли у ворога стратегічну ініціативу. Саме на нашому напрямку уперше в історії війни був успішно використаний ударний безпілотник “Байрактар”. І той досвід, який отримала наша бригада, гадаю, буде використаний Збройними Силами”, – сказав Брижинський і додав, що “завдячуючи активним діям наших розвідувальних підрозділів був знищений командир розвідувальної роти противника першого армійського корпусу окупантів”.

Бійцям, що відзначилися у цю ротацію, вручили державні та відомчі нагороди.

Фото: пресслужба 93-ї омбр

Також воїнів привітали голова об’єднаної територіальної громади смт Черкаське Юрій Таран, завідувач філіалу “Холодний Яр” Національного історико-культурного заповідника Чигирин, член історичного клубу Холодний Яр Богдан Легоняк, представник організації “Поклик Яру” Павло Добротворський.

Урочистий захід завершився виступами військового оркестру оперативного командування “Схід” під керівництвом військового диригента, майора Олександра Жарія, а також фронтмена групи “Тінь Сонця” Сергія Василюка – виконавця гімну бригади.

93 омбр повернення до ППД 8 93 омбр повернення до ППД 9 93 омбр повернення до ППД 10
<
>
Фото: пресслужба 93-ї омбр

Як повідомляла “Новинарня“, за час ротації 2021 року в Донецькій області, у районі Докучаєвська, Новотроїцького, Гранітного, Мирного й Чермалика, внаслідок бойових дій загинули п’ятеро військових “Холодного Яру” – офіцери Юрій ПисьменнийБогдан Бродовський, сержант Георгій Халіков, солдати Дмитро ТовчигречкаВалерій Геровкін.

Також 93 омбр під час боїв у районі Гранітного та Старомар’ївки перша з підрозділів ЗСУ запросила підтримку ударних БПЛА “Байрактар” і увійшла в “сіру зону” в Старомар’ївці.

Новинарня” робила репортаж, побувавши в гостях у “холодноярців” під час ротації.

Читайте також:
93-тя бригада розповіла зворушливу історію про 1100-річний дуб Максима Залізняка і комбрига Брижинського

“Головне – не втратити контакт із противником”. Велике інтерв’ю з комбригом 93 омбр Дмитром Брижинським перед новою ротацією

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна