320 мільйонів інвестицій: Херсонський порт передали в концесію

Міністерство інфраструктури, “Адміністрація морських портів, “Рисоіл-Херсон” і “Херсонський порт” підписали акти про передачу в концесію майна ДП “Херсонський морський торговельний порт” на 30 років.

Про це з посиланням на пресслужбу Міністерства інфраструктури повідомляє “Економічна правда”.

Зазначається, що підписання актів відбулося 23 грудня. Загальна сума інвестицій у порт — 320 мільйонів гривень.

Компанія-концесіонер планує провести модернізацію та реконструкцію обладнання, механізацію складів, встановленню додаткових силосів. Для цього вже затверджено план-графік здійснення інвестицій та розроблені технічні проєкти.

“Херсонський порт буде модернізовано, що значно підвищить його ефективність. Йдеться про принаймні 216 млн грн інвестицій у порт у найближчі 3,5 року та щонайменше 18 млн грн для інфраструктури Херсона. Зокрема, у планах – співфінансування капремонту доріг на шляху до порту та нового майданчика для вантажівок поза межами міста.

Капітальні інвестиції допоможуть реалізувати потенціал для розвитку перевезень внутрішніми водними шляхами, адже порт розташований у дельті Дніпра. Однією з умов концесійного договору є збільшення до 80% частки вантажів, що прямують до порту внутрішнім водним та залізничним транспортом”, – розповів міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

За умовами концесійного договору концесіонер зобов’язується:

  • щорічно сплачувати концесійний платіж у розмірі щонайменше 12 млн грн з урахуванням індексації та 7% від чистого доходу;
  • протягом перших трьох з половиною років з дати закінчення перехідного періоду інвестувати в об’єкт щонайменше 216 млн грн, а протягом перших 10 років – ще додатково щонайменше 62 млн грн;
  • забезпечити обсяги перевалки вантажів порту у 2030 році на рівні не менше 1,36 млн тонн;
  • забезпечити безперервну діяльність порту;
  • перевести всіх працівників Херсонського морського порту та частину працівників АМПУ, не допускаючи їх звільнення протягом 10 років;
  • не допускати зниження заробітної плати працівників протягом перших 3-х років з моменту прийняття їх концесіонером на роботу, підвищуючи рівень виплат відповідно до законодавства;
  • виконувати заходи щодо охорони навколишнього природного середовища.

“Якісна підготовка дозволяє запустити всі робочі процеси у максимально короткий час. Ми будемо застосовувати сучасний підхід, нове обладнання і технології — це означає не лише збільшення обсягів перевалки, а й вищі зарплати для наших співробітників, покращення умов та безпеки праці, дотримання високих екологічних стандартів”, — запевнив співвласник Risoil і ТОВ “Херсонський порт” Олександр Мінов.

Читайте також:
Катарська компанія вкладе 3,4 млрд грн у миколаївський морський порт

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна