Перший вирок у справі катерів “Кентавр”: полковник із МОУ отримав 5 років умовно

У справі закупівлі для Військово-морських сил десантних катерів “Кентавр-ЛК”, що не відповідають вимогам та визначеним характеристикам, з’явився перший засуджений посадовець Міноборони – полковник Андрій Араптанов.

9 листопада 2021 року він уклав з прокурором угоду про визнання винуватості у недбалому ставленні до військової служби та умисному невиконанні дій, які він за своїми службовими обов’язками мав виконати, що було вчинено в умовах особливого періоду та спричинило тяжкі наслідки, пише видання Ukrainian Military Pages.

Крім закупівлі катерів полковник визнав провину у закупівлі через Спецтехноекспорт антиснайперських систем LAS-1000 , що є непридатними для використання, адже під час роботи містять демаскуючі ознаки, що становлять загрозу для життя військовослужбовців, які їх використовують у бойовій обстановці.

Солом’янський районний суд м. Києва, 23 листопада, затвердив цю угоду та визнав полковника винуватим у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених. 3 ст. 425 ККУ та ч. 3 ст. 426, і призначив покарання у виді 5 років позбавлення волі.

“Враховуючи визнання провини, участь в АТО та нагородження Орденом Богдана Хмельницького 3 ступеню, суд звільнив Араптанова від відбування призначеного покарання з випробуванням з іспитовим строком на два роки та шість місяців”, – пише видання.

У чому суть обвинувачення 

Ексдиректор департаменту обвинувачувався у тому, що він порушуючи службові обов’язки, бувши обізнаним про існування обов’язкових до виконання попередніх рішень, наказів, розпоряджень та інших вказівних документів МО України щодо необхідності якнайшвидшого забезпечення ВМС України бойовими десантними катерами, діючи на виконання вказівок вищестоящого керівництва, в умовах особливого періоду, умисно не виконав наступних дій, які він повинен був виконати в силу своїх посадових обов’язків:

  • у грудні 2017 року, перед підписанням з одним із підприємств-виконавців державного оборонного замовлення (ДОЗ) [ПрАТ «Завод «Кузня на Рибальському»] додаткової угоди № 6 від 12.12.2017 до Контракту № 247/1/16/34 умисно не перевірив наявність підстав для внесення змін до контракту щодо заміни предмету постачання, зокрема, не з’ясував чи внесено раніше зміни до ДОЗ, якими визначена потреба «десантний катер «Кентавр» була б замінена на «десантний катер «Кентавр-ЛК»; чи прийнято раніше спільні із виконавцем контракту рішення, або інші рішення щодо зміни предмету постачання за Контрактом № 34; чи внесено зміни до реєстру виробників продукції, робіт і послуг оборонного призначення, закупівлі яких становлять державну таємницю, за якими підприємство значилось би виробником продукції «десантний катер», шифр – «Кентавр-ЛК», техумови – проєкт 58503;
  • у жовтні 2018 року, перед підписанням 09.10.2018 актів приймання-передачі від підприємства робіт з остаточного складання десантних катерів «Кентавр» серійний заводський № 01032 та №01033 (без оптико-електронної системи спостереження та розвідки), з проведенням швартових, заводських ходових випробувань, умисно не перевірив та не з’ясував чи дійсно проведено та завершено випробування зазначених катерів; умисно не звернув увагу на невідповідність у датах складання наданих йому документів, а саме, що посвідчення № 9 та № 10 одного з представництво Міноборони складені та підписані ще до укладення додаткової угоди №10 до Контракту №34, якою передбачено виконання робіт, прийнятих за вказаними посвідченнями;
  • у листопаді 2018 року, перед включенням до пропозицій щодо коригування ДОЗ на 2018 рік відомостей щодо потреб ВМС у будівництві десантного катеру «Кентавр» та перед підписанням додаткової угоди від 17.12.2018 до Контракту № 34 умисно не перевірив та не з’ясував стан неналежного виконання ДОЗ в частині будівництва «Кузнею на Рибальському» катерів №№ 01032 та 01033, умисно не забезпечив перевірку реальної спроможності підприємства виготовити катер у відповідності до оперативно-технічних вимог;
  • у грудні 2018 року, перед підписанням вимоги на оплату №403/1/632 від 18.12.2018 у розмірі 145 091 850 грн на користь «Кузні на Рибальському» умисно не перевірив та не з’ясував спроможність товариства виконати зобов’язання за Контрактом № 34 в частині будівництва третього десантного катера.

“Унаслідок цього та протиправних дій інших військових службових осіб Міністерства оборони України та керівництва ПрАТ «Завод «Кузня на Рибальському», державі в особі Міністерства оборони України заподіяно матеріальні збитки в загальній сумі 443 920 622, 81 грн, що виразилася у вигляді безпідставної сплати Міноборони за Контрактом № 34 на виготовлення продукції, яка не відповідала технічним вимогам і не могла бути поставлена на озброєння”, – наголошує ЗМІ.

Також вказана умисна бездіяльність директора Департаменту призвела до зниження бойової готовності, обороноздатності та бойового духу Збройних сил України, підриву авторитету Міністерства оборони України, невиконання державного оборонного замовлення щодо забезпечення підрозділів ВМС України бойовими катерами та спричинила тяжкі наслідки.

Нагадаємо, що десантні катери «Кентавр-ЛК» були замовлені Міноборони у 2016 році. Закладені у грудні того ж року два катери спустили на воду у 2018-му. Катери розпочали заводські випробування у 2018-му та мали перейти у 2019-му до державних, проте наразі вони так і не прийняті ВМС. Ще один катер перебуває на стадії будівництва.
Справу закупівлі катерів розслідувало ДБР. 2 липня були повідомлені про підозру та згодом заарештовані судом голова правління ПрАТ «Завод «Кузня на Рибальському» Валерій Шандра та колишній заступник міністра оборони Ігор Павловський і два директори Департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння і військової техніки Міністерства оборони.

Читайте також:
В Україні випробували нові десантно-штурмові катери “Кентавр”. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна