“МВС не визнає позовні вимоги”. Підсумки тижня у справах Майдану (29 листопада – 3 грудня 2021)

 

автор: Адвокатська дорадча група

Минулого тижня у “справах Майдану” було багато цікавого та важливого. По-перше, Адвокатська дорадча група запустила флешмоб до річниці подій Майдану, щоб привернути увагу до справ, у яких закінчується термін давності. 

Умови прості:

  • роздрукуй плакат: https://cutt.ly/rT3At4X
  • сфотографуйся з ним біля суду https://bit.ly/3FY2ZkK. Не можеш прийти до суду? — сфотографуйся з плакатом на Майдані, у себе в офісі чи на подвір’ї — там, де вважаєш за потрібне.    
  • виклади фото себе та своїх друзів 
  • постав аватарку (якщо зможеш , рамки не працюють): https://cutt.ly/0T3PBXX

По-друге, вийшов надзвичайно важливий фільм про події 30 листопада 2014 року. Це посекундна відеореконструкція подій розгону протестувальників силовиками 30 листопада 2013 року. Для її створення використано близько 4000 файлів — це майже 100 гігабайт фото та відео очевидців.

Читайте також:
Як Євромайдан став Революцією Гідності: опубліковано масштабну відеореконструкцію подій ночі 30.11.2013

Щодо самих справ Майдану за 48-й тиждень року, то тут також було чимало цікавого: швидкісний допит свідка у справі судді Кушнір (суд вклався у 10 хвилин), виступ представників МВС у справі розстрілів на Інститутській та засідання щодо держзради Януковича з великою кількістю відводів. 

Із 30 призначених засідань минулого тижня, результативними були 12 (у 12 судових процесах). Прогрес спостерігався у 9 процесах.

Причини скасування засідань: непідтверджені заяви про хворобу захисника та обвинуваченого, неявка обвинуваченого, неявка захисників, хворобу суддів, очікування ухвали про об’єднання справ.

Інформація за результатами судових засідань згрупована за хронологією. Більш детально про окремі засідання у справі можна дізнатися за посиланнями в тексті. Наприкінці кожного повідомлення зазначено епізод 💼, якого стосується #cправа.

29 листопада

#СправаЛекаря — У справі колишнього заступника МВС Сергія Лекаря засідання Голосіївського суду не відбулось через відсутність двох суддів колегії. Лекаря обвинувачують у незаконному постачанні спецзасобів виробництва РФ для використання під час силового розгону протестувальників 18-20 лютого 2014. 

💼 Спецзасоби на Майдані

 

#ЯнуковичДержавнаЗрада — Адвокати Віктора Януковича, оскаржуючи вирок у Касаційному суді, відтворювали ту ж поведінку, яку вони демонстрували в Оболонському суді, який засудив Януковича до 13 років ув’язнення. На засіданні захисники продовжили заявляти заяви про відвід членів колегії, хоча стадія відводів уже минула. 

Після того як суд відмовив у задоволенні заяв про відвід, колегія поцікавилась, чому захист не організував онлайн-зв’язок з їх підзахисним Януковичем. Адвокат Сердюк зазначив, що для цього нібито необхідний електронний цифровий підпис. 

“Це неправда, — заперечили члени колегії. — На минулому засіданні суд надав адресу сервера для під’єднання до відеоконференцзв’язку. Ми не вимагаємо жодного цифрового підпису для того, щоб ваш підзахисний під’єднався до відеоконференції”. 

Зрештою, суд продовжив досліджувати матеріали касаційної скарги захисників Януковича. 

Вже цього тижня, 6 грудня, Касаційний суд під головуванням судді Андрія Чистика ухвалив рішення відмовити в задоволенні касаційних скарг усіх захисників Януковича. Детальніше про це за посиланням.  

💼 Справи Януковича. Державна зрада

 

#СправаЯрового — Результативним видалося засідання у справі колишнього слідчого Солом’янського райвідділку міліції Віталія Ярового. На ньому Солом’янський суд долучив документи представника потерпілого Марини Ліліченко.

Нагадаємо, Віталія Ярового обвинувачують у незаконному перешкоджанні мирним зібранням, службовому підробленні, незаконному затриманні 21 січня 2014 та притягненні до кримінальної відповідальності завідомо невинуватого Антона Кудінова, внаслідок чого потерпілий більше тижня утримувався під вартою.

💼 Події Грушевського | Заручники

 

#СправаБондаряТовкачаСкоробогачаМохоня — У справі чотирьох беркутівців Юрія Товкача, Артура Скоробогача, Олега Бондара і Володимира Мохоня суд задовольнив заяву про самовідвід головуючої судді Антоніни Кваші. Беркутівців обвинувачують у розгоні мітингувальників 30 листопада 2013 року. 

Нагадаємо, один з них Володимир Мохонь, уже отримав вирок. Шевченківський суд засудив його до 3 років позбавлення волі разом з іншим беркутівцем Віктором Ейсмонтом.  

💼 Події розгону Майдану 30 листопада 2013

 

#СправаГайдашукаКиринчука — Захисник одного з обвинувачених Сергія Киринчука заявив про хворобу свого підзахисного. Зокрема, він зазначив, що Киринчук перебуває на стаціонарному лікуванні та пообіцяв на наступному засіданні надати документи, що це підтверджують. Щоправда, наступне засідання буде вже в наступному році. 

Оперуповноважених Івана Гайдашука та Сергія Киринчука обвинувачують в перевищенні службових повноважень, переслідуванні і нападі на студентів інституту Карпенка-Карого.

💼 Події Грушевського | Напад на студентів інституту Карпенка-Карого 20.01.2014

 

30 листопада

#СправаГриняка — Засідання у справі генерала Володимира Гриняка тривало приблизно 35 хвилин. На ньому продовжили досліджувати докази. Зокрема, відео слідчого експерименту за участі потерпілого Васильченка, який отримав травму після побиття правоохоронцями у Маріїнському парку. 

Там він бачив, як силовики заряджали помпові рушниці, стріляли у протестувальників та кидали вибухпакети. Те ж саме відбувалося і на вулиці Липській. Згодом через наступ силовиків, як розповів потерпілий, на перехресті Липської та Інститутської утворилась тиснява. Саме в цей час у нього під ногами вибухнула граната.

Васильченко отримав поранення обох ніг і лівої руки. Разом з протестувальниками він зміг відступити до Кріпосного провулка. Свідомість після вибуху потерпілий не втратив, але не міг дихати. Першу медичну допомогу Васильченку надали волонтери біля готелю Козацький, а до того часу потерпілий сам витягнув осколки, які бачив. 

💼 Мирна хода 18 лютого 2014 💼 Виплата беркутівцям незаконної винагороди

 

#СправаПацеляка — На засіданні потерпілий Луц заявив відвід судді Анатолію Ясельському. Засідання у цій справі регулярно скасовуються через дії обвинуваченого керівника львівського “Беркута” Ростислава Пацеляка та його адвоката Наталії Вознюк. Ясельський при цьому ніяк не реагує на зловживання захисту. 

Наступного дня суд відмовив у задоволенні заяви про відвід. Розглядати справу продовжить суддя Ясельський. 

💼 18 лютого 2014, Кріпосний провулок, мирна хода

 

#СправаМарчука — Через те, що суддя Андрій Трубніков перебував у нарадчій кімнаті, засідання не відбулося.

Обвинуваченим у цій справі є ексзаступник командира 1-го взводу 3-ї роти київського “Беркута” Руслан Марчук. Його обвинувачують у перевищенні влади та службових повноважень, умисному перешкоджанні законній професійній діяльності журналіста та незаконному перешкоджанні мирним зібранням, виконанні явно злочинного наказу під час розгону Майдану 30 листопада 2013 року. 

💼 Розгін Майдану 30 листопада 2013 | Напад на журналістів

 

#СправаМисливого — Адвокат Сергія Мисливого намагався оскаржити продовження його підзахисному запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Та Київський апеляційний суд на чолі з В’ячеславом Дюбіним відмовив у задоволенні скарги.

💼 Викрадення і вбивство Юрія Вербицького, викрадення Ігоря Луценка

 

#СправаЧепурногоОрленка — У справі колишніх суддів Соснівського суду Черкас Валерія Чепурного і Володимира Орленка засідання не відбулося через захисників. Адвокат Чепурного повідомив, що після вакцинації у нього нібито піднялася температура. Підтвердження цьому він пообіцяв надати на наступне засідання. А ось захисник Орленка, дізнавшись про це і за погодженням підзахисного, не з’явився до суду теж. 

Зазначимо, що самі обвинувачені, до слова — колишні судді, не змогли на одному засіданні обійтися без захисників, тому розгляд відклали. 

💼 Події побиття протестувальників перед Черкаською ОДА 24 січня 2014

 

#СправаКушнір — Якби суди змагалися у швидкості допиту свідків, то фаворитом був би Святошинський суд, який допитав свідка у справі судді Світлани Кушнір за 10 хвилин. 

Свідком була Катерина Алфьорова. В часи Майдану вона працювала разом з потерпілим Дмитром Юрченком на одному підприємстві. За її словами, він не був активістом Майдану, а працював щодня з 9:00 до 18:00. Вони товаришували, а відтак Юрченко подекуди підвозив її додому своєю автівкою. Так було і в день його затримання. 

Катерина зазначила, що під час поїздки Юрченко заїхав за якимись будівельними матеріалами, якими саме — не пам’ятає. За словами свідка, на акцію потерпілий їхати не збирався.

Пізніше Юрченка затримали в центрі міста з шинами у багажнику, а суддя Світлана Кушнір взяла його під варту за підозрою в організації масових заворушень. Хоча жодних доказів цьому не було. 

«Я була в суді, де Юрченку обирали запобіжний захід. Нас тоді не допускали в зал суду, ми були під будівлею Солом’янського суду. Дмитра затримали, наскільки я пам’ятаю, за начебто заворушення на Майдані. Але він не брав участі у ніяких масових заворушеннях», — розповіла Катерина Алфьорова. 

Детальніше про це засідання читайте в матеріалі Watchers

💼 Переслідування за участь в акціях протесту | Хто карав за шини

 

#СправаЗаворотного — У надважливій справі про видачу зброї тітушкам зі складів МВС знову практично жодного просування. На засіданні захисники оголосили 10 сторінок доповнень до свого клопотання про повернення обвинувального акту і клопотання про зняття арешту з майна Заворотного. Після чого завершився робочий час і засідання закінчилося. 

За даними слідства, експрацівники міліції Роман Калетний, Михайло Діхтяр та Віталій Степанчук передали особі Ростиславу Заворотному для тітушок понад 600 одиниць автоматичної вогнепальної зброї та більше 160 тис. набоїв до неї.

💼 20 лютого 2014, видача вогнепальної зброї тітушкам зі складу МВС

 

1 грудня

#СправаАхмета — У справі ДАІшників щодо переслідування учасників поїздки до Межигір’я суддя Святошинського суду Вікторія Жмудь відклала розгляд через неявку до суду одного з обвинувачених. 

Раніше суд закрив справу відносно 5 обвинувачених за строками давності.  

💼 Позбавлення водійських прав за поїздку до Межигір’я 29 грудня 2013

 

#СправаГолуба — Всі троє захисників колишнього слідчого Святошинського відділку міліції Олександра Голуба проігнорували засідання Святошинського суду. Один захисник повідомив про хворобу, ще двоє — про участь в інших процесуальних діях. 

💼 Події 18 лютого 2014. Переслідування учасників протесту

 

#РозстрілНаІнститутській — Святошинський суд оголосив цивільні позови потерпілих до обвинувачених та МВС. Захисники обвинувачених очікувано заперечили проти цивільних позовів.  

Представник МВС Антон Щепанський зазначив, що Міністерство внутрішніх справ не визнає позовні вимоги в повному обсязі. Його позиція зводиться до того, що після Майдану відбулася реформа МВС, а тому міністерство не може відповідати за дії міліціонерів, в тому числі беркутівців, оскільки зараз міліції вже немає, а є поліція. 

“Постановою Кабінету міністрів прийнято рішення про ліквідацію як юридичних осіб УМВС, в тому числі УМВС в місті Києві. МВС не є правонаступником органу внутрішніх справ, який ліквідується, а тому не може відповідати за дії сторонніх осіб, зокрема працівників УМВС в місті Києві”, — зазначив Антон Щепанський. 

Переглянути засідання можна за посиланням. 

Почитати допис журналіста Стаса Козлюка про запитання представника МВС до представника потерпілих можна тут

💼 Розстріл на Інститутській 20 лютого 2014

 

#СправаКицюка — Світ тісний, коли мова йде про суддів Майдану і членів ВРП. Київський апеляційний суд розглядав апеляцію представника потерпілих Романа Маселка на вирок судді Віктора Кицюка. Того самого, який у часи Майдану засуджував автомайданівців за поїздку до Межигір’я. Головуючим у колегії був Микола Худик, який донедавна був членом ВРП і рік тому, 3 грудня, голосував за те, щоб призначити Кицюка суддею довічно. 

Худик тоді разом з іншими погодився, що у Кицюка бездоганна репутація і він достойний вершити правосуддя аж до пенсії. 

Суддя Худик призначив засідання, але потім згадав, що розглядав справу Кицюка у ВРП та вирішив самовідвестись. Таким чином у справі буде інша колегія і новий час розгляду. 

Детальніше читайте у пості Романа Маселка. 

💼 Позбавлення водійських прав за поїздку до Межигір’я 29 грудня 2013 | Суддя Віктор Кицюк

 

2 грудня

#СправаНазарова — Суддя Святошинського суду Іван Бандура передав справу колишнього слідчого Андрія Назарова іншій судді Вікторії Жмудь. Вона розглядає справу щодо ще одного слідчого Святошинського відділу міліції Артема Єльцова та вирішуватиме, чи об’єднувати ці справи в одну. 

💼 Події 18 лютого 2014. Переслідування учасників протесту

 

#СправаГолубаЛьвів — У справі заступника командира львівського “Беркута” Сергія Голуба засідання не відбулося за клопотанням сторони захисту. 

💼 Підпал бази “Беркута” у Львові 20.02.2014

 

#СправаКлюгеМатюши — У багатостраждальній справі щодо незаконного приятгнення до відповідальності Миколи Пасічника теж невдача — розгляд відклали, бо суддя Інна Омельян була на лікарняному. 

💼 Події Грушевського | Справа Пасічника

 

#СправаСвятного — На одному з минулих засідань прокурор просив відсторонити від посади і взяти під варту обвинуваченого Дмитра Страшка через неодноразову неявку ним на судові засідання без поважних підстав. Однак, суддя Іван Бандура відмовив у задоволенні клопотання.

💼 Напад на жовтий автобус в Кріпосному провулку 23 січня 2014

 

#СправаЗавражинаГорбенка — Цю справу Дарницький суд зняв із розгляду. Там як і раніше чекають розгляд клопотання про об’днання цієї справи з “городищенською” справою, в якій крім Валентина Завражина та Віктора Горбенка також обвинувачуються Вадим Мельник, Володимир Воронков, Роман Недибалюк та Максим Русин.  

💼 Викрадення і вбивство Василя Сергієнка

 

#СправаХіміча — Суддя Голосіївського суду Юрій Токман відмовив у задоволенні заяви про відвід прокурора, яку заявив обвинувачений колишній голова Дніпровського суду Володимир Хіміч.

Хіміча обвинувачують у взятті під варту завідома невинних протестувальників та втручанні систему авторозподілу суддів.

💼 Переслідування за участь в акціях протесту

 

3 грудня

#СправаЛастовки — Захисник обвинуваченої Нелі Ластовки не з’явився до суду, повідомивши про свою хворобу. Тому суддя Роман Вінтоняк відклав розгляд справи. 

Цікавою була реакція обвинуваченої на фотофіксацію процесу представником потерпілих Романом Маселком. Ластовка відреагувала нервово і вимагала від суду заборонити Маселку фотографувати.

Нагадуємо, що кожен може відвідувати судові процеси у справах Майдану. Бачимо, що обвинувачені цього хочуть найменше. 

На наступному засіданні суд розглядатиме клопотання “Автомайдану” про відеотрансляцію засідання.  

💼 Позбавлення водійських прав за поїздку до Межигір’я

 

#СправаМедвідя — Шевченківський суд продовжив досліджувати трафік мобільного зв’язку обвинуваченого та його контакти з іншими ймовірними учасниками викрадення Ігоря Луценка та Юрія Вербицького. 

💼 Викрадення і вбивство Юрія Вербицького, викрадення Ігоря Луценка

 

#СправаПащенкаХізанова — Через хворобу одного з обвинувачених Шевченківський суд відклав розгляд справи.  

💼 Незаконне прослуховування Ігоря Луценка

 

#СправаКравченка — Бориспільський міськрайонний суд досліджував трафіки мобільних з’єднань. Зокрема, це були також з’єднання беркутівців Добровольського, Бороденка, Посвистака, Цінарідзце, Дидюка, Тягнирядна та інших.  На наступному засіданні суд продовжить досліджувати докази.

💼 Напад на автомайданівців 23.01.2014 на вул. Щорса

 

#СправаЗубка — До суду не з’явився захисник обвинуваченого Руслана Зубка, він повідомив про свою хворобу. А також до суду не зміг приїхати потерпілий, який живе у Тернополі. На цьому засіданні планувався його допит. Потерпілий надіслав заяву до суду та просив проводити його допит в режимі відеоконференції. Суд задовольнив.

Нагадаємо, слідчий Дніпровського РУ ГУМВС України в м. Києві Руслан Зубко обвинувачується у зловживанні службовим становищем, службовому підробленні, завідомо незаконному затриманні та притягненні завідомо невинного до кримінальної відповідальності.

💼 Події 18 лютого 2014. Переслідування учасників протесту

Читайте також:
“Обвинувачений “беркут” стоїть у коридорі, але до зали не зайде”.
Підсумки тижня в судах у справах Майдану (22–26 листопада 2021)

 


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.