“Нібулон” підписав із OCEA контракт на будівництво 5 прикордонних кораблів

Українська компанія “Нібулон” і французька суднобудівна компанія OCEA підписали контракт на будівництво п’яти 100-тонних кораблів для Держприкордонслужби України. Виробництво зосередять в Миколаєві.

Про це інформує  сайт Ukrainian Military Pages.

Загалом українські прикордонники отримають 20 катерів FPB 98 MKI, 15 з яких побудують у Франції.

На сьогодні у виробництві вже перебуває десять катерів. Передача першого відбудеться в Одесі. Планується, що його спустять на воду вже наступного тижня.

У січні 2022 року екіпаж судна пройде спеціальну перепідготовку із французькими спеціалістами.

Реалізація проєкту стала можливою завдяки підписанню у 2019 році рамкової міжурядової угоди між Україною та Францією. Загалом вона передбачає кредитування урядом Франції та провідними європейськими банками будівництва французьких кораблів на суму 136,5 млн євро з локалізацією частини виробництва в Україні.

Кожне судно буде оснащене сучасними системами оптико-електронного спостереження, українськими RIB-човнами для оглядових груп прикордонників, а також українським озброєнням – артилерійською установкою і кулеметами.

Після роботи на українському ринку, ОСЕА вирішила базово комплектувати свої судна українськими надувними човнами марки Brig.

Зокрема окрім замовлення МВС України, французька компанія уже обговорює підписання двох великих контрактів на виробництво кораблів у комплекті з українськими човнами.

Довідково

FPB 98 MKI – це маневрений патрульний катер із легкого алюмінію довжиною 32 метри, який розвиває швидкість до 30 вузлів із дальністю плавання 1200 морських миль. Катер має малу осадку для плавання на мілководді. Екіпаж – 13 осіб, автономність від 7 до 10 діб..

Катери будуть використовуватися в охороні державного кордону на воді, для патрулювання та контролю за надводною обстановкою, а також можуть залучатися до пошуково-рятувальних операцій та протидії диверсійно-розвідувальним діям.

Читайте також:
ВМСУ отримали модернізовані гелікоптери Мі-8

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна