Як Євромайдан став Революцією Гідності: опубліковано масштабну відеореконструкцію подій ночі 30.11.2013

У восьму річницю розгону Майдану, 30 листопада, Адвокатська дорадча група опублікувала масштабну відеореконструкцію подій тієї ночі.

“Розгін Майдану. Абсолютно документальний фільм” – це синхронізація всіх наявних фото- і відеоматеріалів ночі 30 листопада 2013 року. Ніч, коли Євромайдан перетворився на Революцію Гідності”, – зазначено в анонсі.

Для фільму синхронізовано близько 4 тисяч файлів – це майже 100 гігабайтів фото і відео тієї ночі.

Автор відеореконструкції – Юрій Гончарук.

Фільм став можливим завдяки підтримці від 375 доброчинців, які профінансували проєкт за підтримки Спільнокошту та фонду “Відродження”.

Нагадаємо, вночі 30 листопада 2013 року відбувся силовий розгін мирного протесту на Майдані Незалежності у Києві – незаконна акція силових відомств, проведена силами спецпідрозділу “Беркуту” задля “зачищення” центральної площі столиці від учасників Євромайдану.
Демократичні протести розпочалися 21 листопада 2013 року як реакція на рішення Кабінету Міністрів про призупинення процесу підготовки до підписання Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом. Протестувальники безперервно перебували на Майдані, але їхня кількість змінювалася. Станом на ніч 30 листопада, коли відбулася акція силовиків, на площі залишалося близько 400 “євромайданівців”, переважно студентів. Внаслідок дій “Беркуту” постраждали щонайменше 79 осіб. Більшість із них були жорстоко побиті.
Акція набула широкого розголосу й осуду з боку великої частини суспільства, зокрема правозахисників.
Події 30 листопада стали переломним моментом в українських протестах кінця 2013 року, змістивши акцент протестів із проєвропейського на антиурядовий, а також додавши їм масовості. 1 грудня 2013 року на Майдан із протестом вийшли понад мільйон громадян.

Читайте також:
Справи Майдану в судах: підсумки тижня №46, 15-19 листопада 2021

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна