До 30-ї річниці Збройних сил: НБУ вводить в обіг нові монети, присвячені українським військовим

Національний банк України продовжує серію “Збройні сили України” та з 1 грудня вводить в обіг пам’ятні монети “Збройні сили України” і “Сухопутні війська ЗСУ”.

Про це інформує пресслужба Національного банку України.

Монета ЗСУ 1 Монета ЗСУ 2
<
>
Монета "Збройні сили України"

 

Монета “Збройні сили України” присвячена українським військам, на які відповідно до Конституції України покладаються завдання з оборони України, захисту її суверенітету, територіальної цілісності та недоторканності.

На аверсі монети розміщено: угорі — напис УКРАЇНА (півколом), у центрі на дзеркальному тлі — емблема Збройних Сил України, ліворуч від якої — малий Державний Герб України; під емблемою: рік карбування монети — 2021 та номінал — ДЕСЯТЬ ГРИВЕНЬ (півколом); логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України (праворуч від емблеми ЗСУ).

На реверсі монети на тлі стилізованого рослинного орнаменту – військові знаки розрізнення: загальновійськовий беретний знак (угорі), беретний знак Десантно-штурмових військ ЗСУ (праворуч), беретний знак Військово-морських сил ЗСУ (унизу праворуч), беретний знак Сил спеціальних операцій ЗСУ (унизу ліворуч), беретний знак Повітряних сил ЗСУ (ліворуч); у центрі на дзеркальному тлі написи: ЗБРОЙНІ СИЛИ УКРАЇНИ.

Тираж таких монет складає 1 мільйон. Маса – 12,4 г. Діаметр – 30 мм. Категорія якості карбування –  анциркулейтед.

Монета ЗСУ Сухопутні війська 1 Монета ЗСУ Сухопутні війська 2
<
>
Монета "Сухопутні війська ЗСУ"

Монета “Сухопутні війська ЗСУ” присвячена військам, які є основою та головним носієм бойової могутності Збройних сил України. За своїм призначенням та обсягом покладених на них завдань вони відіграють вирішальну роль у виконанні ЗС своїх функцій як у мирний, так і у воєнний час. Сухопутні війська – це міцний моноліт механізованих і танкових військ, ракетних військ та артилерії, армійської авіації, частин і підрозділів протиповітряної оборони, спеціальних військ, частин логістичного забезпечення, а також бригад територіальної оборони.

На аверсі монети розміщено: угорі — напис УКРАЇНА (півколом), у центрі на дзеркальному тлі — емблема сухопутних військ ЗСУ, ліворуч від якої — малий Державний Герб України, праворуч — нарукавний знак сухопутних військ ЗСУ; під емблемою: рік карбування монети — 2021 та номінал — ДЕСЯТЬ ГРИВЕНЬ (півколом); логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України (унизу праворуч від емблеми сухопутних військ ЗСУ).

На реверсі монети зображено українського воїна зі зброєю (ліворуч) та розміщено стилізовану композицію: на тлі камуфляжу військова техніка; на дзеркальному тлі написи: СУХОПУТНІ ВІЙСЬКА ЗСУ (півколом праворуч).

Тираж  таких монет складає 1 мільйон. Маса 12,4 г. Діаметр – 30 мм. Категорія якості карбування – анциркулейтед.

Пам’ятні монети є дійсним платіжним засобом України та обов’язкові до приймання без будь-яких обмежень за їхньою номінальною вартістю для всіх видів платежів, а також для зарахування на рахунки, вклади, акредитиви та для переказів.

Читайте також:
НБУ вводить в обіг пам’ятну монету із зображенням Гарнізонного храму Львова

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна