Суд заарештував громадянина США та українку, які планували замах на міністра агрополітики Лещенка

доповнено

Печерський районний суд Києва взяв під варту на два місяці громадянина США та громадянку України, затриманих напередодні за підозрою в організації замаху на міністра аграрної політики Романа Лещенка.

Таке рішення суд ухвалив у п’ятницю, 19 листопада, повідомили агентству “Інтерфакс-Україна” у Національній поліції.

“Суд виніс рішення про обрання запобіжного заходу громадянину США та громадянці України у вигляді тримання під вартою на 60 діб”, – поінформували в Нацполіції.

Раніше міністр внутрішніх справ Денис Монастирський на брифінгу повідомив, що громадянин США та громадянка України планували вбивство нинішнього міністра аграрної політики Романа Лещенка у зв’язку з його діяльністю у 2018 році.

Присутній на брифінгу Лещенко пояснив: “Це жодним чином не має стосунку до моєї державної служби. Це цивільно-правовий спір”.

“Для мене це є певним шоком. Ситуація 2018 року має виключно цивільно-правовий характер, з точки зору шахрайських дій громадянина США не лише стосовно мене, а й стосовно інших аграріїв. За всіма шантажами та позовами в цивільній площині всі суди були виграні”, – сказав міністр.

Як розповів тоді очільник МВС, громадянка України фактично виконувала доручення громадянина США, який був оновним замовником замаху. Жінку вивели на людину, яка виконувала роль кілера, і всі переговори між нею та “кілером” документувалися. Окрім Лещенка,  “замовляли” ще одну жертву – колектора, який мав “вибивати” з нього борги, але взяв за це 150 тисяч доларів і нічого не зробив. Українські правоохоронці імітували викрадення і вбивство цієї людини.

“І далі пішло замовлення на нанесення тяжких тілесних ушкоджень громадянину Лещенку. Було сказано, що навіть якщо ці тілесні ушкодження призведуть до загибелі громадянина Лещенка, то хай так і буде”, — зазначив Монастирський.

17 листопада замовники зустрілися з “кілером”, обговорили деталі і передали йому завдаток за роботу – 20 тисяч доларів. Після цього МВС затримало замовників, яким тепер загрожує довічне позбавлення волі.

Як пише “Фокус“, замовником замаху на чинного міністра міг бути громадянин США Курт Джейкоб Гросанс, на підприємствах якого раніше працював Роман Лещенко.

Так, у 2017-2018 роках Лещенко керував ТОВ “Дакота Агро Інвестментс” (ТОВ “ДАІ”), кінцевим бенефіціаром якого є Гросанс, а з березня по вересень 2018 року був директором ще одного підприємства американця — ТОВ “Гросанс”.

Після припинення співробітництва Гросанс подав до суду на Лещенка, звинувативши його в незаконному привласненні коштів компанії, яку той очолював. Громадянин США хотів відсудити в нинішнього міністра 27 млн гривень. Утім, у травні 2020 року американцю було відмовлено в задоволенні позову. А у червні 2020 року Лещенко став керівником Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру (Держгеокадастру).

У грудні 2020 року Гросанс поширив пресреліз, у якому “висловив стурбованість” призначенням колишнього співробітника міністром агрополітики України. Американець стверджував, що Лещенко “зловживав його довірою та своїм службовим становищем”.

За словами Гросанса, Лещенко привласнив велику суму грошей, які, вважав інвестор, могли бути використані для фінансування партії “Слуга народу” (сам Лещенко заявляв, що перераховані ним на рахунок партії 1,6 млн грн. – це кошти його батька-фермера, який “повірив у політичне майбутнє країни”). Окрім того, як заявляв американець, коли Лещенко керував його компанією, звідти зникли великі обсяги зерна.

Гросанс тоді стверджував, що написав заяву в поліцію про скоєння нинішнім міністром злочину.

“Враховуючи вищенаведене, а також розуміючи, що перед таким важливим призначенням президентові України точно було відомо, хто такий Роман Лещенко, я здивований, як такій людині можна довіряти посаду міністра настільки важливої для України галузі. Хочу запевнити всіх, що я зроблю все для того, щоб ситуація навколо Романа Лещенка була висвітлена в закордонних ЗМІ. Як іноземний інвестор я вболіваю за Україну та вважаю, що призначення подібних “реформаторів” руйнує інвестиційний клімат для України“, – наголошував підприємець.

Романа Лещенка було призначено міністром аграрної політики та продовольства України 17 грудня 2020 року. Очолив Держгеокадастр у червні цього року, а до цього з 1 жовтня 2019 року був уповноваженим президента України із земельних питань.

Читайте також:
Міністр Лещенко прокоментував планування замаху на нього

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна