Суд відпустив під заставу керівника “муніципальної охорони” Києва, підозрюваного в розкраданні ₴5 млн

Солом’янський суд Києва відпустив під заставу у 160 тисяч гривень керівника комунального підприємства “Муніципальна охорона Києва” Ігоря Марі в справі за підозрою в розкраданні близько п’яти мільйонів гривень із бюджету на закупівлі форми.

Про це інформує “Громадське” з посиланням на речницю прокуратури Києва Надію Максимець.

Сторона обвинувачення просила для підозрюваного заставу сумою 680 тисяч гривень. Рішення суду буде оскаржене.

За даними слідства, у 2019-2020 роках між КП “Муніципальна охорона” і приватним підприємством ТОВ “Торнадо” уклали договори щодо постачання форменого одягу й аксесуарів. Експертиза встановила, що ціну товару завищили на понад 4,7 мільйона гривень.

“За окремими договорами, які були погоджені службовими особами комунального підприємства, сума завищення становить понад 100%”, – зазначили у прокуратурі.

Підозру отримали також іще один працівник “Муніципальної охорони” та керівник підрядної організації ТОВ “Торнадо”, яка постачала одяг.

Раніше суд обрав їм запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання. Ці ухвали прокуратура також планує оскаржувати.

У “Муніципальній охороні” підозри назвали політичними та сфабрикованими.

“Закупівля, як і всі інші, відбувалася згідно з ЗУ «Про публічні закупівлі» відкритим тендером у системі Prozorro. Про жодні завищення вартості не може йтися – крім того, вартість договору не змінювалася після визначення системою переможця”, – зазначили в комунальному підприємстві та додали, що Ігор Марі не був підписантом цієї угоди й не мав відповідних повноважень на час її укладення.

Проте в прокуратурі наголошують на тому, що він як виконувач обов’язків підписував додаткові угоди.

Адвокати Марі в суді наголосили на тому, що звинувачення ґрунтуються лише на показах свідків, а ризики не є обґрунтованими.

Як відомо, столичні “муніципали” фактично мають подвійний статус.

У 2017 році при КМДА створили комунальне підприємство “Муніципальна охорона”. Міський голова Віталій Кличко тоді наголошував, що, по-перше, це дасть змогу скоротити витрати на охорону комунальних підприємств, адже приватні охоронні фірми – це дорого. По-друге, це допоможе створити робочі місця для ветеранів війни на Донбасі.

До складу комунального підприємства зараз входять 486 людей, із них приблизно 440 – саме охоронці.

Основною метою підприємства, відповідно до статуту, є охорона майна територіальної громади міста Києва, юридичних та фізичних осіб, а також інша діяльність, спрямована на одержання прибутку. Департамент муніципальної безпеки КМДА повідомив, що впродовж 2017-2021 років КП “Муніципальна охорона” отримало з бюджету приблизно 415 мільйонів гривень.

Громадське формування “Муніципальна варта” створене на базі Київської міської спілки ветеранів АТО. Згідно зі статутом, його члени мають право патрулювати вулиці Києва, але разом із поліцейськими. Вони також можуть надавати невідкладну допомогу потерпілим і брати участь у рятуванні людей, майна, підтриманні громадського порядку.

У складі формування 992 людини. Очолює обидві структури ветеран війни на Донбасі Ігор Марі. Раніше СБУ проводила обшуки на базі “муніципалів” за підозрою у створенні незаконного полігона.

Читайте також:
СБУ підозрює дружину Семенченка у розкраданні грошей з фонду батальйону “Донбас”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна