У Литві двох громадян засудили за шпигунство на користь Росії

Суд у литовській Клайпеді визнав двох громадян винними в шпигунстві на користь Російської Федерації.

Про це в п’ятницю, 12 листопада, інформує сайт Литовського національного радіо та телебачення.

До чотирьох років ув’язнення засуджено директора Балтійської молодіжної асоціації “Ювенюс” Олексія Грейчуса.

Згідно з вироком, він був завербований Федеральною службою безпеки РФ і майже чотири роки проводив заходи на гроші російської розвідки, де збирав дані про запрошених гостей.

Чоловік своєї провини не визнає.

Грейчус – видавець, лівий активіст, організатор “Безсмертного полку” у Клайпеді. Він займається збереженням радянських військових пам’яток. Він є онуком Йонаса та Марійони Грейчус, які отримали від ізраїльського інституту “Яд Вашем” звання Праведників народів світу за порятунок єврея під час Голокосту.

Батько засудженого – письменник Римантас Грейчус – народився на засланні в Сибіру, але відомий прорадянськими поглядами. Сам Олексій брав участь у заходах у Росії та регулярно спілкувався з російськими дипломатами. Його прихильники вважають, що переслідування Грейчуса-молодшого пов’язане з політичною позицією.

У цій же справі засудили ще одного громадянина Литви – Міндаугаса Тунікайтіса. Він свою вину визнав. Суд призначив йому півтора року позбавлення волі.

Згідно з вироком суду, Тунікайтіс та Гречус були завербовані одним співробітником ФСБ, який регулярно видавав їм завдання. Останнього поки що не затримали.

Читайте також:
На Покрову консульство РФ у Харкові несподівано “привітало” українців у соцмережах, засвітивши список шпигунів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна