Як Україні пережити опалювальний сезон: що буде з тарифами на комунальні та субсидіями ℗

Опалювальний сезон в Україні – один із найскладніших періодів року. Ціни на газ у світі зростають. Багатьом підприємствам, що надають комунальні послуги, не вистачає грошей. А на населення лягає додатковий фінансовий тягар у зв’язку з необхідністю більше сплачувати за “комуналку”. Розібралися, чи чекає українців підвищення тарифів, та скільки домогосподарств отримають допомогу від держави.

Тарифи на сезон зафіксовані

Влада обіцяє, що більшість тарифів на комунальні послуги для населення в сезоні 2021/2022 років будуть незмінними. Стосовно опалення і гарячої води ще у вересні був підписаний Меморандум між представниками місцевого самоврядування, Кабінетом Міністрів та НАК “Нафтогаз України”, який задекларував сталі ціни на ці послуги для населення. Тарифи повинні залишатися на рівні попереднього сезону, натомість центральна влада обіцяє місцевим громадам фінансову підтримку для теплопостачальних підприємств.

Ціни на електроенергію для побутових споживачів в Україні також не повинні змінюватись. Згідно з постановою Кабміну № 859 від 11.08.2021, при використанні на місяць до 250 кВт·год (включно), люди платять за світло по тарифу 1,44 грн (з ПДВ) за 1 кВтгод. При споживанні більше 250 кВтгод тариф становить 1,68 грн (з ПДВ) за 1 кВтгод. Такі розцінки повинні діяти до 30 квітня 2022 року.

Обіцяють стримувати і зростання цін на газ для населення.

Середня субсидія – 2 тисячі гривень на місяць

Вже на початку листопада, як обіцяють у Міністерстві соціальної політики, буде здійснене фінансування для виплат субсидій за жовтень. Всього станом на кінець жовтня субсидії оформили майже 2,6 млн домогосподарств. Також за словами заступника міністра соціальної політики України Віталія Музиченка, в державному бюджеті 2021 року вистачає коштів на виплату субсидій і в цьому році, і для проведення перших платежів на початку наступного року, поки будуть затверджуватися кошториси на 2022 рік. Середній розмір субсидії на оплату житлово-комунальних послуг в опалювальному сезоні 2021/2022 років становить приблизно 2 тис. грн.

Не накопичуйте боргів і платіть за комунальні онлайн

У будь-якому випадку, оплачувати комунальні послуги потрібно вчасно і в повному обсязі. Це дозволить не тільки самим споживачам не накопичувати борги, але і більш-менш впевнено працювати підприємствам-постачальникам.

Найзручніший і найшвидший спосіб оплатити комунальні – через інтернет банківською карткою. Оплачувати послуги онлайн на своїх сайтах пропонують багато постачальників комунальних послуг. Також це можна роботи через сайти та мобільні додатки банків або за допомогою сервісів онлайн-платежів. Серед таких – iPay.ua, де можна оплатити послуги сотень різних підприємств з усієї України. На сторінці https://www.ipay.ua/ua/bills/utilities потрібно лише обрати необхідне та здійснити оплату всього протягом кількох хвилин.

Матеріал публікується на правах реклами ℗


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна