В Україні призначили перший склад Етичної ради, необхідної для судової реформи

В Україні сформували склад Етичної ради, яка має встановлювати, чи відповідає кандидат на посаду члена Вищої ради правосуддя (ВРП) критеріям професійної етики та доброчесності.

Про це повідомила пресслужба офісу президента у вівторок, 9 листопада.

Зазначається, що 2 листопада до ВРП надійшов список кандидатів до Етичної ради, яких рекомендувала Рада суддів України. Міжнародні та іноземні організації визначили перелік міжнародних експертів ще 10 вересня 2021 року.

Членами Етичної ради стали:

  • суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді Лев Кишакевич;
  • суддя Київського апеляційного суду Юрій Трясун;
  • суддя Східного апеляційного господарського суду у відставці Володимир Сіверін;
  • суддя Верховного суду штату Массачусетс у відставці Роберт Корді;
  • суддя Апеляційного суду Англії та Уельсу у відставці сер Ентоні Хупер;
  • колишня генеральна прокурорка Естонії Лавлі Перлінг.

“Сподіваюся, що Етична рада розпочне свою роботу якнайшвидше. Попри значний спротив, нам вдалося розпочати найважливіший етап ініційованих мною змін у судовій системі”, — зазначив президент Володимир Зеленський.

На його думку, формування доброчесних Вищої ради правосуддя та Вищої кваліфікаційної комісії суддів України допоможе відновити довіру українців до судової влади й забезпечити подальше очищення системи.

У спільній заяві Європейський Союз, США, Велика Британія, Німеччина, Канада, Програма розвитку ООН та Європейський банк реконструкції та розвитку підтримали створення Етичної ради до Вищої ради правосуддя.

“Сьогодні ми, міжнародні партнери України, які підтримують реформування судової системи в Україні, вітаємо створення Етичної ради на законодавчому рівні”, — йдеться у заяві посольства США в Україні.

Там нагадали, що створення Етичної ради є важливим кроком у реалізації стратегії реформування судової системи, яку затвердив президент України у червні 2021 року, а також яка передбачена законом про реформу Вищої ради правосуддя, ухваленим Верховною Радою у липні 2021 року.

“Троє міжнародних експертів… працюватимуть разом із трьома українськими суддями в Етичній раді, щоб сприяти суддівській доброчесності, ключовій вимозі як громадян України, так і української та міжнародної бізнес-спільноти”, — додали у посольстві.

Читайте також:
Посли G7 закликали Україну не зволікати з реформою Вищої ради правосуддя

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна