Рада прийняла за основу законопроєкт про електронне посвідчення ветерана

Верховна Рада на позачерговому засіданні 2 листопада прийняла в першому читанні за основу проєкт закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення функціонування Єдиного державного реєстру ветеранів війни та запровадження електронного посвідчення ветерана» (реєстр. №5694).

«За» проголосували 291 народних депутатів України.

Як інформує пресслужба Міністерства у справах ветеранів, законопроєкт передбачає закріплення на законодавчому рівні поняття «електронного посвідчення ветерана», а також можливість його використання громадянами України як аналога відповідного посвідчення у формі книжечки. Це стосується ветеранів війни, постраждалих учасників Революції Гідності та осіб, на яких поширюється чинність Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» – загалом близько 1,2 млн громадян.

Як зазначила міністр у справах ветеранів Юлія Лапутіна, її відомство наразі працює над розробкою і впровадженням Єдиного державного реєстру ветеранів війни та електронного посвідчення ветерана війни «е-Посвідчення ветерана». Проте на сьогодні в законодавстві відсутні правові підстави для автоматизованого обміну інформацією між Єдиним державним реєстром ветеранів війни та деякими інформаційними, довідковими системами, реєстрами та банками даних, держателем (адміністратором) яких є державні органи або органи місцевого самоврядування.

«Сьогодні український парламент зробив важливий крок до впровадження електронного посвідчення ветерана. Після доопрацювання та ухвалення даного законопроєкту в цілому близько 1,2 млн громадян України матимуть можливість безперешкодного використання «е-Посвідчення ветерана» замість паперової книжечки. А в державі, нарешті, буде налагоджено автоматизований інформаційний обмін між Єдиним державним реєстром ветеранів війни та автоматизованими інформаційними, довідковими системами, реєстрами та банками даних, які є у державних органах або органах місцевого самоврядування. Україна стане ще на крок попереду у питаннях цифровізації», – наголосила Лапутіна.

Читайте також:
Поліція закрила справу проти ветерана Андрія Пекельного, який під час самозахисту вбив одного з шести нападників

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна