Правоохоронці повідомили про підозру одному з власників “Дельта банку”

Правоохоронці повідомили про підозру одному з власників ПАТ “Дельта банк”, якому інкримінується розтрата майна та коштів на понад 1 млрд грн.

Про це у понеділок, 11 жовтня, повідомила генеральний прокурор України Ірина Венедіктова.

“Сьогодні наші прокурори спільно зі слідчими Нацполіції повідомили про підозру одному з власників ПАТ “Дельта банк”. Він же свого часу обіймав посаду голови спостережної ради цієї фінустанови. Підозрюваному інкримінується розтрата майна та коштів зі збитками в понад 1 млрд грн”, – інформує Венедіктова на своїй сторінці у ФБ.

“Прокурори вручили власникові “Дельта банку” клопотання про обрання запобіжного заходу – тримання під вартою з альтернативою внесення застави в понад 1 млрд грн”, – повідомила Венедіктова.

Крім того, за її словами, також повідомлення про підозру отримали двоє заступників голови ради директорів банку, а також директор однієї з пов’язаних фінансових компаній.

Слідство встановило низку епізодів, серед яких факт продажу боргу банком без оцінки.

“42 млн грн боргу було продано за ціною 4 млн грн. Але навіть цих коштів банк не отримав – “вигідну” угоду провернули через коригування залишків на рахунках у системі бухгалтерського обліку. А покупцем дешевого кредиту стала фінансова компанія, заснована власником ПАТ “Дельта банк”, директор якої за сумісництвом займав в банку адміністративну посаду”, – повідомила Венедіктова.

Генпрокурор поінформувала, що в цій схемі, крім майнових прав на кредитну заборгованість, спільники вивели з-під застави нерухомість вартістю майже 16 млн грн.

“Нікчемність більшості таких правочинів встановлена судовими рішеннями в порядку господарського судочинства”, – зазначила вона.

Венедіктова повідомила, що також про безпосереднє розкрадання коштів свідчать факти видачі за вказівкою власника банку 160 млн грн кредиту підприємству, бенефіціаром якого є його близький родич. При цьому заставою за цим кредитом були вісім земельних ділянок, вартість яких завищена більше ніж у 100 разів.

Венедіктова повідомила, що за аналогічною схемою власник банку організував видачу кредитів на фірми-одноденки, які не мають жодних активів і заставного майна. Для відшкодування завданих збитків у кримінальному провадженні арештовані активи власника банку на суму 790 млн грн. Зокрема, накладено арешт на майже 200 земельних ділянок у Київській, Чернігівській та Івано-Франківській областях. Крім того, арештовані $1 млн із рахунку голови ради директорів в одному зі швейцарських банків.

Читайте також:
“Укрексімбанк” видав $60 млн кредиту бізнесмену, компанія якого сплачує податки в “ДНР”, – ЗМІ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна