У Німеччині триває суд над столітнім ексохоронцем концтабору Заксенгаузен, де сидів Бандера

У Німеччині розпочався суд над 100-річним колишнім охоронцем концтабору Заксенгаузен. Прокуратура стверджує, що з 1942 до 1945 року Йозеф С. свідомо і добровільно брав участь у вбивствах понад трьох з половиною тисяч ув’язнених.

Судові засідання відбуваються за умов підвищених заходів безпеки через підвищений інтерес до процесу з боку німецької та зарубіжної преси, пише “Радіо Свобода”.

Процес над колишнім охоронцем триватиме до січня 2022 року. Очікується, що суд проведе понад 20 засідань. У кожному з них підсудний може брати участь не більш як дві з половиною години через вік.

У слуханнях братимуть участь колишні в’язні Заксенгаузена і нащадки колишніх ув’язнених з Ізраїлю, Польщі, Франції та інших країн.

Довідково:
Заксенгаузен розташовувався в Оранієнбурзі, на північ від Берліна. Табір був відкритий у 1936 році. Там, зокрема, проводилися медичні експерименти на людях. У 1938 році Заксенгаузен став адміністративним центром усіх таборів. У квітні 1945 року Заксенгаузен звільнили загони Червоної армії. До цього часу через нього пройшли понад 200 тисяч людей, загинули понад 100 тисяч.
Серед відомих в’язнів Заксенгаузена – старший син Йосипа Сталіна Яків Джугашвілі (він помер у таборі навесні 1943 року) і лідер ОУН Степан Бандера.

Читайте також:
У Мюнхені помер останній з визволителів концтабору Аушвіц

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна