Останній рейд “Нірвани”: у Білорусі айтішник застрелив співробітника КДБ під час перевірки на “причетність до тероризму”. І загинув

доповнено

У Білорусі чоловік з мисливської рушниці застрелив співробітника КДБ, коли до його помешкання в Мінську прийшли з перевіркою на предмет “причетності до тероризму”.

Кадебісти ломилися у двері чоловіка кілька хвилин, повідомляє “Еврорадио“.

Згідно з офіційним повідомленням КДБ, “під час проведення спеціальних заходів з обробки адрес, за якими могли перебувати особи, причетні до терористичної діяльності, в одній з квартир житлового будинку по співробітниках правоохоронних органів особливо небезпечним злочинцем з рушниці був відкритий вогонь на ураження, в результаті чого співробітник Комітету держбезпеки був смертельно поранений“.

Чекісти відкрили вогонь у відповідь і тяжко поранили чоловіка. Як пишуть опозиційні білоруські телеграм-канали, він іще якийсь час залишався живим, але помер, не отримавши жодної медичної допомоги. Натомість поранений кадебіст її отримав, але, попри це, також невдовзі помер.

Як пишуть білоруські ЗМІ, вбитий мешканець квартири – це співробітник американської ІТ-компанії EPAM Systems Андрій Зельцер.

На відео, які опублікували державні телеканали РБ, називають і ім’я загиблого співробітника КДБ – Дмитро, позивний “Нірвана” (згодом у білоруській пресі з’явилося його повне ім’я – Дмитро Федосюк, 31 рік).

Як видно з цього відеозапису, у квартирі із Зельцером була жінка.

Згодом з’ясувалося, що це дружина Зельцера, вона проводила відеозйомку зсередини. Її арештували за “сприяння скоєнню злочину” й помістили в СІЗО на провулку Окрестіна.

Відтак знайшов пояснення той факт, що зйомка проводилася з двох точок зору: сходового майданчика, звідки кадебісти ломилися у двері Андрія, та зсередини квартири, де він із рушницею напоготові готується до “прийому” небажаних гостей.

Водночас залишається питання, з якою метою було змонтовано й викладено в мережу це відео (із заблуреними обличчями кадебістів). Опублікували його в тому числі й провладні канали.

Цікаво, що коли газета “Комсомольськая правда в Беларуси” опублікувала статтю про Зельцера, в якій його однокласники розповідають про нього як людину хорошу й справедливу (“Андрій завжди був за правду і міг себе захистити”), доступ до сайту видання в Білорусі було заблоковано. Згодом сайт узагалі перестав працювати.

Як повідомляє з посиланням на обізнане джерело сайт “Настоящее время“, 32-річний Андрій Зельцер одружений, має сина 2012 року народження.
У 2008 році Зельцер закінчив технікум бізнесу і права в Москві. Захоплювався тріатлоном, у 2020 році брав участь у змаганнях із цього виду спорту в Мінську. Мав ліцензію на полювання, тож зброю тримав цілком легально.
У серпні 2020 року він розмістив в інстаграмі допис і фото на підтримку білоруської опозиції в боротьбі проти режиму Лукашенка.

 

Переглянути цей допис в Instagram

 

Допис, поширений Andrew (@andrewzeltser)

У телеграмі він приєднався до чату “Координація допомоги в Жодіно”, хоч і не написав туди жодного повідомлення. В Жодіні розташовані в’язниця і СІЗО, де утримують затриманих за політичними мотивами.

Як раніше повідомляли правозахисники, в ізоляторі у Жодіні затриманих катували, як і в сумнозвісному Окрестіні.

Читайте також:
У Білорусі опозиціонерів Колеснікову й Знака засудили до 11 і 10 років колонії

“Павло порізав собі вени. Далі – тільки 37-й рік”.
Відомого білоруського опозиціонера Северинця і далі катують у СІЗО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна