Соціал-демократ Шольц хоче створити коаліцію без партії Меркель

 

Кандидат на посаду канцлера ФРН від Соціал-демократичної партії Німеччини Олаф Шольц повідомив, що його політсила отримала мандат на формування нового уряду.

Про це політик заявив у понеділок, 27 вересня, після оголошення офіційних попередніх результатів виборів до Бундестагу, передає DPA.

Шольц зазначив, що його партія отримала мандат від населення на формування федерального уряду, а також місцевих урядів у федеральних землях Мекленбург-Передня Померанія та в Берліні.

За його словами, виборці зміцнили показники трьох партій, маючи на увазі свою політсилу – СДПН, а також “Союз-90/Зелені” та Вільну демократичну партію.

Шольц назвав ці результати голосування “видимим мандатом” для уряду.

Водночас кандидат від соціал-демократів наголосив, що донині владний блок Християнсько-демократичного союзу і Християнсько-соціального союзу має перейти в опозицію.

“Тепер їх більше не повинно бути в уряді, вони повинні перейти в опозицію”, – сказав Шольц.

Він зазначив, що “зараз потрібні прагматизм і лідерські якості”, і додав, що СДПН хоче “спокійно” здійснити те, що зараз на порядку денному.

“Ми виконаємо те, що нам поручили зробити громадяни і громадянки”, – запевнив політик.

Нагадаємо, голосування на парламентських виборах у ФРН відбулося напередодні. Громадяни Німеччини обрали депутатів 20-го за рахунком Бундестагу.
Соціал-демократична партія отримала 25,7% голосів. Блок Християнсько-демократичного та Християнсько-соціального союзів посів друге місце з найнижчим за свою історію результатом у 24,1% (із них ХДС – 18,9%). На третьому місці розташувалися партія “Зелені” з 14,8%, на четвертому – Вільна демократична партія з 11,5%, “Альтернатива для Німеччини” стала п’ятою з 10,3%, “Ліві” набрали 4,9%.
Чинна канцлерка Ангела Меркель в перегонах участі не брала. Вона покине посаду після того, як буде сформовано коаліцію і призначений новий канцлер.

Читайте також:
Вибори в Німеччині: кого обирають замість Меркель та що чекати Україні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна