Конструкторське бюро в Дніпрі співпрацювало з кримськими окупантами, – СБУ

 

Служба безпеки України відрапортувала, що викрила велике конструкторське бюро у Дніпрі, яке тісно співпрацювало з окупаційною владою Криму. За даними слідства, зловмисники займалися модернізацією об’єктів енергетичної інфраструктури півострова, формально прикриваючись афілійованими підприємствами з РФ.

Про це пресцентр СБУ повідомив у понеділок, 27 вересня.

Зазначається, що згадане конструкторське бюро отримувало “значні контракти від уряду РФ”. Вартість лише одного з них становила близько 260 млн рублів ($3,5 млн).

Серед їхніх проектів ‒ виконання конструкторських робіт на об’єктах АО “КримТЕЦ”: “Сімферопольської ТЕЦ”, “Камиш-Бурунської ТЕЦ” і “ТЕЦ Сакських теплових мереж”.

“Зловмисники діяли не напряму: щоб обійти український закон і «не співпрацювати з окупантами», вони створили декілька компаній в РФ. Саме вони і були формальним прикриттям цієї діяльності: брали участь у тендерах; від їх імені укладалися угоди щодо реконструкції енергетичних об’єктів окупованого півострова”, – йдеться в повідомленні.

У ході обшуків, проведених в офісному приміщенні та за адресами мешкання зловмисників, вилучено:

  • технічну документацію щодо проведення робіт на підприємствах, розташованих на ТОТ АР Крим;
  • платіжні картки російських банків;
  • печатки утворених на території РФ афілійованих компаній.

Наразі слідчими СБУ у межах кримінального провадження, розпочатого за ч. 3 ст. 110-2 (фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу, або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України) Кримінального кодексу України, здійснюється низка експертиз.

Планується повідомлення про підозру організаторам злочинної діяльності.

Читайте також:
СБУ ходила з обшуком на підприємство Укроборонпрому. Концерн подякував

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна