“Курганський Рембо” або Балтика “200”: як засуджений за вбивство ексбойовик “ДНР” дав бій спецназу в колонії РФ

 

Колишній бойовик угруповання “ДНР” Олександр Литвинов на прізвисько “Балтика”, який відбував покарання за вбивство в колонії суворого режиму №2 у Курганській області Росії, під час спроби з боєм прорватися на волю вбив начальника варти, важко поранив іншого співробітника, а потім, озброївшись саморобними гранатами, ще кілька годин відбивався від тюремного “спецназу”, аж доки був ліквідований.

Ця історія “курганського Рембо”, як прозвали “героя” в соцмережах РФ та ОРДЛО, сталася в серпні. Найдетальніше її описав російський сайт Lenta.ru.

“На зоні” в селі Просвіт (сам виправний заклад також називають за назвою села) відбувають покарання так звані “першоходи” — засуджені, яких уперше засудили до відбування покарання саме в колонії суворого режиму.

Литвинов пробув там близько року. Вочевидь, жорсткі порядки колонії, яка часто фігурує у звітах російської каральної системи (принаймні раніше там нерідко траплялися випадки убивств і катувань в’язнями одне одного), колишньому бойовику не сподобалися. І він вирішив застосувати здобутий на Донбасі досвід ведення воєнних дій, щоб прорватися на волю.




Як стверджується в статті, з підручних засобів Балтика зумів виготовити запас боєприпасів (яких саме і з чого саме — російське слідство, звісно, не розголошує). І приготувався до втечі.

Коли вранці 12 серпня Литвинова не виявили на місці під час планового огляду, то взялися шукати. Знайшли аж через кілька годин на горищі над швейним цехом.

Прапорщика, який першим виявив “пропажу”, Балтика штрикнув у груди заточкою. Поранений подав сигнал тривоги. На допомогу йому кинувся начальник відділу безпеки колонії — і також отримав заточкою, ще й кілька разів. Більше того — Литвинов захопив обох охоронців “у заручники”, і згодом поранений начальник помер у лікарні.

Сам же Балтика почав закидати з горища саморобними гранатами інших співробітників колонії, потім підпалив складену в приміщенні тирсу. А коли приїхала пожежна машина, закидав її коктейлями Молотова (“заручникам” у цей момент вдалося втекти).

Як з’ясувалося, у співробітників колонії суворого режиму (!) “на озброєнні” були тільки кийки, тож знешкодити деенерівського “Рембо” самостійно вони не могли. Тож адміністрація викликала на допомогу загін спеціального призначення “Міраж” Федеральної служби виконання покарань, який займається якраз приборканням особливо норовливих ув’язнених.

З Литвиновим ще якийсь час намагалися вести переговори, для чого в колонію навіть приїхав прокурор Курганської області, але марно. Тож зрештою Балтику ліквідував снайпер “Міражу”.

Як іронізують у соцмережах українські користувачі, натякаючи на відомий російський бренд пива, “був Балтика — став «Балтика 0». Чи бери вище — «Балтика 200»!”.

Під час обшуку у схованці Литвинова знайшли 34 саморобні гранати, “коктейлі Молотова” і навіть саморобну рушницю.

Фото з бази “Миротворець”

Як пише Lenta.ru, Олександру Литвинову було 43 роки. Він народився в Макіївці на Донеччині. У базі “Миротворець” місцем останньої прописки Литвинова значиться Харцизьк, який також розташований на нині тимчасово окупованій території Донецької області.

Коли там почалися бойові дії, вступив до лав незаконних збройних формувань “ДНР”, взявши позивний Балтика. Був сапером-підривником і снайпером.

У 2016 році воювати Балтиці набридло, і він утік в Росії — в село Червоний Уралець Курганської області, де жили його далекі родичі. Жив зі співмешканкою, працювати не хотів.

У грудні 2017 року в селі зникла безвісти літня жінка, яка працювала страховим агентом. Незабаром у лісі знайшли її присипане снігом тіло. Під підозру слідчих потрапив Литвинов, якого ще раніше підозрювали в кражах і пограбуваннях.

Як згодом встановило розслідування, колишній бойовик “ДНР” жорстоко побив жінку палицею, потім задушив дротом, а тіло на санках вивіз у ліс. А все для того, щоб зняти з тіла золоті прикраси загальною вартістю 43 тисячі рублів (близько $590).

Литвинов свою причетність до вбивства заперечував. Але суд присяжних визнав його винним, і ексбойовика засудили до 19 років позбавлення волі. Апеляційна інстанція вирок підтвердила.

Читайте також:
Бойовик “ЛНР”, що відсидів в Росії за оборудки з наркотиками, в Україні отримав 8 років ув’язнення

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна