Російські окупанти в ОРДО готують повний перехід освіти на стандарти РФ. ВІДЕО

доповнено

Служба безпеки України виявила нові докази інституційної присутності Російської Федерації на окупованій частині Донецької області.

Як інформує пресцентр СБУ у п’ятницю, 24 вересня, йдеться, зокрема, про запровадження в освітній сфері стандартів Російської Федерації.

“Наразі у самопроголошеній “ДНР” завершується “реформування” сфери освіти та науки, яке передбачає повний перехід освітньої галузі на стандарти РФ. Російські органи державної влади уже визнають дипломи про вищу освіту, видані в “ДНР”. А “міністерство освіти “ДНР” очолює співробітник органів державної безпеки Росії”, – зазначили у спецслужбі.

В СБУ наголосили, що отримані матеріали будуть використані як доказова база у відповідному кримінальному провадженні.

За даними спецслужби, у 2016 році у так званій “ДНР” прийняли концепцію реформування освіти та науки “республіки” на п’ятирічку, основна мета якої – введення в освітній сфері стандартів РФ. Активна фаза псевдореформи припала на 2020-2021 роки.

“Але інституційна інтеграція “ДНР” до складу Російської Федерації почалася уже з 2017 року. Саме тоді президент РФ Володимир Путін видав указ №74, яким Росія почала визнавати дипломи, що видаються освітніми закладами вищої освіти так званої “ДНР”, – наголосили у СБУ.

За інформацією відомства, тепер представники так званої “ДНР” намагаються внести ці дипломи до загального реєстру РФ. Водночас у 2019-2020 роках випускникам навчальних закладів із ОРДО, акредитованих у РФ, було видано понад 2,5 тис. дипломів державного зразка Росії, а з 2014 року їх кількість становить понад вісім тисяч.

Видача офіційних документів РФ організаціям, установам та закладам, розташованим на території України, підтверджує, що Росія контролює окуповані території Донецької та Луганської областей, керує місцевими процесами та посилює свою присутність, маскуючись під структури самопроголошених “ДНР” і “ЛНР”.

Крім того, російські посадовці підписують офіційні документи, які стосуються політики РФ щодо окупованих територій України.

Зокрема, в одному з листів міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров дозволяє відкрити пункти проведення єдиного державного екзамену на базі донецьких муніципальних закладів освіти так званої “ДНР”.

Він уже задовольнив клопотання від депутата Державної думи РФ Геннадія Онищенка, який багаторазово відвідував тимчасово окуповані території України і у 2020-2021 роках і особисто вручав частину дипломів про вищу освіту в окупованому Донецьку.

“СБУ володіє доказами, що навіть чинний “міністр освіти “ДНР” Михайло Кушаков має російський паспорт і є офіцером РФ. Він перебуває у званні підполковника запасу органів державної безпеки Росії, в 2002 році відбув до невизнаної республіки Придністров’я, де “працював у сфері освіти”. З 2015 року переїхав в ОРДО, де став “заступником міністра”, а з 2019 року – “міністром освіти “ДНР”, – ідеться у повідомленні.

Наразі СБУ перевіряє інформацію, що маріонеткове керівництво так званої “ДНР” очікує погодження уряду РФ, щоби вживати цілеспрямованих заходів із насадження адміністративної моделі управління, стандартизації і сертифікації діяльності органів та установ в ОРДО відповідно до норм РФ та подальшої федералізації ТОТ Донецької області.

Вирішується питання щодо оголошення відповідним особам повідомлення про підозру.

Читайте також:
Російські окупанти проводять системну політику мілітаризації дітей в ОРДЛО, – Денісова

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна