Хорватія відмовилася карати своїх генералів, яких Боснія підозрює у воєнних злочинах

 

Уряд Хорватії відхилив запит Боснії і Герцеговини щодо кримінального переслідування за воєнні злочини генералів, які 1995 року керували військово-поліцейською операцією “Блискавка”.

Про це з посиланням на RTL пише “Укрінформ“.

“На підставі детального аналізу ми накажемо міністерству юстиції відхилити запит, який надійшов із БіГ. Ми вважаємо, що документ не дає жодних підстав для дій судових органів у Республіці Хорватія. Я хочу зазначити, що  операції «Буря» та «Блискавка» є основою вільної та сучасної Хорватської держави. Ми відхиляємо запит на основі закону про міжнародну правову допомогу та принципів захисту національних та державних інтересів Республіки Хорватія”, – сказав глава уряду Хорватії Андрей Пленкович.

Цю заяву він зробив після зустрічі з військовими, які брали участь в операції “Блискавка”.

Після Пленковича виступив генерал Павао Мілявац, який заявив, що “недоречно, щоб деякі обвинувальні акти подавалися через стільки років”.

“Усі ми, які брали участь в операціях, знаємо, що не було ніяких наказів обстрілювати цивільні цілі”, – сказав Мілявац, який також брав участь у “Блискавці” і чиє прізвище також вказане в запиті боснійської прокуратури.

Загалом запит від прокуратури Боснії і Герцеговини стосувався 14 генералів хорватської армії, яких у Сараєві підозрюють у злочинах проти мирного населення та порушенні законів або звичаїв війни під час операції “Блискавка”. Зазначається, що “ключову роль у формуванні цього запиту зіграли представники боснійських сербів”.

Військово-поліцейська операція “Блискавка” була проведена в перші дні травня 1995 року армією та підрозділами спеціального призначення МВС Хорватії з метою повернення захопленої самопроголошеною Сербською Країною території Західної Славонії, яка межує з Боснією і Герцеговиною.

Читайте також:
Апеляційний суд в Гаазі підтвердив довічний вирок екскомандувачу армії боснійських сербів Ратко Младичу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна