Зеленський передав Борису Джонсону список 450 полонених українців, утримуваних окупантами

На зустрічі з прем’єр-міністром Великої Британії Борисом Джонсоном у Нью-Йорку на полях Генасамблеї ООН президент України Володимир Зеленський передав список із майже 450 українців, яких незаконно утримують на тимчасово непідконтрольних територіях та в Російській Федерації.

Про це повідомляє пресслужба України після зустрічі, що відбулася пізно ввечері 22 вересня.

Зазначається, що Зеленський подякував британській стороні “за підтримку у створенні Кримської платформи, а також незмінну увагу до ситуації з правами людини в тимчасово окупованому Криму”.

“Окрему увагу під час зустрічі було приділено подальшій взаємодії з Великою Британією щодо розвитку оборонних спроможностей України та зміцнення українського флоту”, – розповіли в ОП.

Володимир Зеленський і Борис Джонсон обмінялися думками щодо безпекової ситуації на сході та навколо України, зокрема в Чорноморсько-Азовському регіоні. Глава держави подякував за незмінну підтримку з боку Великої Британії територіальної цілісності України та свободи судноплавства в регіоні.

Сторони обговорили взаємодію у сфері енергетики, зокрема атомної, та виклики для європейського регіону у зв’язку з реалізацією проекту “Північний потік-2”. Президент України наголосив, що цей проект є геополітичною зброєю Росії.

Співрозмовники також обговорили подальші заходи політичного діалогу на найвищому рівні, зокрема проведення інавгураційного засідання Діалогу стратегічного партнерства.

Президент України поінформував Бориса Джонсона про намір взяти участь у сегменті високого рівня 26-ї Конференції країн-учасниць Рамкової конвенції ООН про зміну клімату, що відбудеться в Глазго 1-2 листопада.

Також сторони позитивно оцінили перші результати запровадження Угоди про політичне співробітництво, вільну торгівлю та стратегічне партнерство між Україною та Великою Британією. “За неповний рік дії угоди вже маємо конкретні результати українсько-британської взаємодії в багатьох сферах”, – наголосив Зеленський. Зокрема, було відзначено зростання двостороннього товарообігу в першому півріччі цього року на понад 70%.

Зеленський запросив Джонсона відвідати Україну з візитом.

Як повідомляла “Новинарня”, 20 вересня президент України Володимир Зеленський прибув із робочим візитом до США для участі у 76-й сесії Генеральної асамблеї Організації Об’єднаних Націй. 21 вересня він узяв участь у відкритті сесії ГА ООН. 22 вересня відбувся виступ Зеленського у загальних дебатах на Генасамблеї.
Також президент України провів у Нью-Йорку низку двосторонніх зустрічей – із керівниками ООН, Єврокомісії, НАТО, прем’єром Великої Британії, представниками бізнесу, української діаспори та ін.

Читайте також:
На зустрічі з керівництвом ООН Зеленський поставив питання, чому їх не було на Кримській платформі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна