Міноборони Литви закликало споживачів викинути й більше не купувати смартфони Xiaomi

оновлено

Міністерство оборони Литви рекомендувало споживачам уникати купівлі китайських мобільних телефонів та позбутися вже куплених.

Про це з посиланням на Reuters повідомляє “Європейська правда“.

У доповіді, яку оприлюднив Національний центр кібербезпеки міністерства оборони Литви, наголошується, що китайські гаджети мають вбудовані можливості цензури.

Литовські експерти, зокрема, стверджують, що флагманські смартфони китайського гіганта Xiaomi мають вбудовану здатність виявляти і цензурувати такі терміни, як “Вільний Тибет”, “Хай живе незалежність Тайваню” або “рух за демократію”.

У звіті вказується, що дані можливості програмного забезпечення телефону Xiaomi Mi 10T 5G були вимкнені для “регіону Європейського Союзу”, але їх можна ввімкнути віддалено в будь-який час.

“Наша рекомендація – не купувати нові китайські телефони і якнайшвидше позбутися тих, що вже куплені“, – заявив заступник міністра оборони Литви Маргіріс Абукявічюс, представляючи звіт.




Компанія Xiaomi наразі не відповіла на запит журналістів з проханням прокоментувати цю інформацію.

ОНОВЛЕНО
Після публікації цієї новини, яка спричинила значний резонанс, “Новинарня” отримала офіційну заяву від компанії Xiaomi, яка категорично заперечує застосування цензури до інформації на смартфонах свого виробництва.

Останнім часом відносини між Литвою та Китаєм загострилися через відкриття у Вільнюсі місії, яка матиме назву Представництво Тайваню.

10 серпня МЗС Китаю оголосило про відкликання посла з Литви і вимагало у Вільнюса відкликати свого посла з Пекіна. 3 вересня міністерство закордонних справ Литви відкликало посла в Китаї Діану Міцкявічене для консультацій на тлі дипломатичної суперечки з Пекіном.

Читайте також:
Компанія Xiaomi почала блокувати свої смартфони в окупованому Криму

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна