Привіт Сергію Кужугетовичу: в мережі показали сфальсифіковане “голосування” мешканців ОРЛО за “Єдину Росію”. ВІДЕО

На створеному 18 вересня 2021 року анонімному YouTube-каналі “Вибори в ЛНР 2021” опублікували відео, яке демонструє, як відбувалося повністю сфальсифіковане “голосування” працівників принаймні однієї з бюджетних організацій ОРДЛО на виборах до Держдуми Російської Федерації.

Першою цей ролик відшукала російська “Новая газета“.

Хто саме опублікував це відео на новоствореному каналі, в якого на той час було тільки двоє підписників (станом на 20 вересня їх уже 25), і наскільки воно правдиве, точно невідомо. Проте з адреси у рядку браузера й інтерфейсу видно, що маніпуляції з голосами в кадрі відбуваються на реальному порталі держпослуг РФ.

На відео, яке триває трохи більше 16 хвилин, невідомий чоловік послідовно демонструє, як електронно голосує на виборах до Держдуми Росії замість інших людей із тимчасово окупованої території Луганської області. Він заходить у їхні акаунти на порталі держпослуг, вводить паролі, які має виписаними в окремому файлі разом із переліком електронних адрес і даними їхніх російських паспортів, і ставить “галочки” навпроти правлячої партії “Єдина Росія”.

“17 вересня, перший день електронного голосування. Електронний звіт Алчевського центру культури і народної творчості для виборчої комісії”, – коментує чоловічий голос (вочевидь технічно змінений) за кадром.

Нагадаємо, Алчевськ розташований на тимчасово окупованій території Луганщини.

Потім автор ролика показує, як голосує замість, як він каже, “симпатичної дівчини” Надії: заходить на сайт “Держпослуги”, потім – на сторінку для голосування, отримує на електронну пошту Надії (ймовірно, створену спеціально “під вибори”) код авторизації і відкриває електронний бюлетень.

“За кого ми, Надіє, будемо з тобою голосувати? Напевно, за “Єдину Росію”, – іронізує чоловік і починає гортати електронний бюлетень до рядка під номером “5”, у якому вказана правляча в РФ партія.

“Комуністи – мимо. Зелені – мимо. ЛДПР, Володимир Вольфович [Жириновський] – мимо. Цих (партію “Нові люди”, №4 в бюлетені – “Н”) взагалі не знаю. Так, номер п’ять, як доводили на нараді. На жаль, іншого нам не дано”, – доходить нарешті до “потрібного номера” заповнювач бюлетеня й намагається поставити позначку в квадратику навпроти “Єдиної Росії”.

Проте “демократична” система не дозволяє і пропонує “виборцю” ознайомитися з бюлетенем повністю, прогортавши весь список партій донизу.

“А навіщо? Сенс який?” – зауважує чоловік, але опускає курсор в самий низ списку, після чого система дозволяє йому проголосувати за “Єдину Росію”.

“Сергій Кужугетович, привіт”, – коментує “голосувальник”, читаючи ім’я і по батькові першого номера списку “ЄР”, міністра оборони Росії Сергія Шойгу.

Далі автор ролика продовжує так само голосувати за інших людей, передаючи “привіт” і номеру другому списку “єдиноросів” – міністру закордонних справ Сергію Лаврову.

По ходу відео чоловік часом каже, що записує “звіт для ЦВК”, потім – що це звіт “для оперативного штабу Луганська”. “Сподіваюся, до зарплати щось підкинуть”, – коментує іншим разом.

Також чоловік нарікає, що процедура голосування виявилася складнішою, ніж “вчили на семінарах”, а система для голосування “пригальмовує”.

“Якби всі реально голосували за себе, тут би це все просто було б нереально”, – констатує автор ролика.

Водночас наприкінці відео він підсумовує, що “система досить захищена. Сторонньому практично неможливо проголосувати, якщо не знати пароль і логін всього цього”.

Читайте також:
Результати так званих “виборів” в РФ: до Держдуми проходять партії з бойовиками “ДНР/ЛНР”

Як повідомляла “Новинарня”, голосування на парламентських “виборах” у Росії відбувалося 17-19 вересня 2021 року. Всупереч міжнародним нормам, вибори проводилися також на тимчасово окупованих Кремлем територіях Донбасу та Криму й супроводжувалося там великими маніпуляціями.

ОБСЄ відмовилася направляти своїх спостерігачів на ці, а ПАРЄ надіслала до Москви лише п’ятьох спостерігачів.

Міністерство закордонних справ України засудило проведення голосування на окупованих територіях. Рада національної безпеки й оборони України заявила, що введе санкції проти всіх причетних до проведення цих псевдовиборів.

Читайте також:
150 тисяч онлайн і транспорт на Ростовщину: як Росія залучала “електорат” з ОРДЛО до виборів у Держдуму

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна