Вірменія подала на Азербайджан позов до Міжнародного суду ООН: звинувачують у расовій дискримінації

 

Вірменія подала до Міжнародного суду ООН позов проти Азербайджану, звинувативши його в расовій дискримінації щодо вірмен.

Про це повідомляє “Українська правда“.

Як сказано в поширеному судом пресрелізі, у позові зазначається, що, на думку вірменської сторони, Азербайджан порушив Міжнародну конвенцію про ліквідацію всіх форм расової дискримінації, ухвалену Генасамблеєю ООН 1965 року.

Вірменська сторона наголошує, що “десятиліттями Азербайджан піддавав вірмен расовій дискримінації”, і що “в результаті проведеної державою [Азербайджаном] політики ненависті вірмени систематично підлягали дискримінації, масовим вбивствам, тортурам та іншим видам насильства”.

Сторона-позивач також заявляє, що у вересні 2020 року Азербайджан знову порушив конвенцію під час збройного конфлікту між країнами.

“Навіть після закінчення бойових дій, після припинення вогню, яке набуло чинності 10 листопада 2020 року, Азербайджан продовжує брати участь у вбивствах, тортурах та інших знущаннях з вірменських військовополонених”, – стверджується в позові.

Тож “Вірменія просить суд притягнути до відповідальності Азербайджан за порушення конвенції, щоб запобігти майбутній шкоді та відшкодувати збиток, який вже було завдано”.

У позові також наголошується, що дискримінації з боку Азербайджану “піддавалися особи вірменського етнічного або національного походження, незалежно від їх фактичного громадянства”.

Читайте також:
Вірменія й Азербайджан звинуватили одне одного в нових обстрілах на кордоні

На вірмено-азербайджанській межі розмістили російських прикордонників

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна