У ПАРЄ надійшов запит на дебати про переслідування корінних народів в окупованому Криму

 

На осінню сесію Парламентської асамблеї Ради Європи, яка відбудеться в Страсбурзі з 27 до 30 вересня, надійшов запит на обговорення питання про політичне переслідування корінних народів в Криму з боку Росії.

Про це у вівторок, 14 вересня, інформує “Радіо Свобода” з посилання на пресслужбу ПАРЄ.

“Запит на термінове обговорення ситуації в Афганістані; посилення міграційного тиску на кордонах Латвії, Литви і Польщі з Білоруссю; новий проєкт протоколу до Конвенції Ради Європи про кіберзлочинність, про розширення співпраці і розкриття електронних доказів. Запит на обговорення поточних подій на тему «Західні Балкани між демократичними викликами і європейськими устремліннями: яка роль Ради Європи?» і про «Політичне переслідування корінних народів в Криму з боку Росії”, – йдеться в повідомленні.

Минулого тижня член української делегації в ПАРЄ, депутат Верховної Ради Рустем Умеров повідомив, що Україна подала запит на проведення відповідних дебатів.

Нагадаємо, 3 й 4 вересня в окупованому Криму сталися масові затримання кримських татар. Київ назвав це реакцією Кремля на початок роботи “Кримської платформи” та вимагає негайно звільнити арештованих.
6 вересня стало відомо, що російський окупаційний “суд” у Сімферополі взяв під варту заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова. Йому інкримінують обвинувачення за ч. 1 статті 281 КК РФ (диверсія). Вона передбачає покарання у вигляді позбавлення волі від 12 до 15 років.

Проукраїнські активісти в Криму припускають, що обшуки й затримання формально пов’язані з вибухом в окупованому селі Перевальне Сімферопольського району. 23 серпня там стався вибух газопроводу. Російські окупанти заявляють про умисний підрив труби та відкрили кримінальну справу за статтею “Умисне знищення або пошкодження майна, вчинене шляхом підпалу, вибуху або в інший загальнонебезпечний спосіб”.
На думку лідерів кримських татар, насправді ця хвиля обшуків і арештів є помстою російської влади за організований Україною саміт “Кримська платформа” та участь у ньому кримських татар.

Читайте також:
Рада закликає світ засудити хвилю репресій в окупованому Криму

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна