ООН скликає конференцію донорів для збору $600 млн допомоги Афганістану

 

У понеділок, 13 вересня, Організація Об’єднаних Націй скликає конференцію донорів, щоби зібрати понад 600 мільйонів доларів для Афганістану після попередження про наближення гуманітарної кризи в країні, де владу захопили таліби.

Про це інформує “Радіо Свобода”.

Очікується, що генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш, інші високопосадовці ООН і близько 40 міністрів візьмуть участь в конференції у швейцарській Женеві. Дехто із представників держав, імовірно, приєднається до зустрічі онлайн.

За даними ООН, навіть до захоплення талібами Кабула минулого місяця половина населення Афганістану залежала від допомоги – посуха, нестача готівки і продовольства можуть погіршити ситуацію.

Комісар ООН у справах біженців Філіппо Гранді 12 вересня попередив, що «відновлення бойових дій, порушення прав людини, падіння економіки і основних соціальних послуг» можуть призвести до масової втечі афганців за кордон.

ООН з’ясувала, що 93 відсотки з 1 600 афганців, опитаних в серпні-вересні, не споживали достатньої кількості продуктів харчування, в основному тому, що не могли отримати доступ до готівки для оплати.

Тим часом Всесвітня організація охорони здоров’я, ще одна агенція ООН, шукає фінансування для підтримки сотень медичних установ, яким в Афганістані загрожує закриття. Попри те, що чимало країн готові надати гуманітарну допомогу, багато хто стурбований тим, як вона буде витрачена за урядування талібів.

Більша частина активів афганського центробанку на суму 10 мільярдів доларів, що розміщуються за кордоном, була заморожена, коли минулого місяця до влади прийшов “Талібан”.

Нагадаємо, генеральний секретар ООН Антоніу Гуттеріш попередив про наближення гуманітарної катастрофи в Афганістані, де біля половини населення потребує допомоги, щоби вижити.

Читайте також:
Таліби оголосили склад нового уряду Афганістану

ГУР показало ексклюзивне відео з евакуаційної місії українських розвідників у Кабулі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна