У Празі затримали громадянина РФ Франчетті, причетного до окупації Криму

 

У Чехії в аеропорту Праги за міжнародним ордером на арешт, виданим на запит України, затримали громадянина Росії Олександра Франчетті, причетного до незаконної анексії Криму.

Про це з посиланням на РІА “Новості” та чеську поліцію інформує “Радіо Свобода“.

У неділю, 12 вересня, представник окупаційної влади півострова Олександр Молохов повідомив російській інформагенції про затримання в Празі активіста так званої “Кримської весни” Франчетті.

“Чехія, мабуть, вирішила виправдати на ділі включення в список недружніх до Росії країн і вислужитися перед українськими неонацистами”, – зауважив Молохов.

Він також висловив побоювання, що Франчетті може бути виданий Україні “на вірну смерть”.

В посольстві РФ у Чехії агентству “ТАСС” підтвердили інформацію про затримання свого громадянина, але інших подробиць не навели.

У 2019 році “Чеське радіо” з посиланням на обізнані джерела повідомляло, що росіянин Олександр Франчетті потрапив у поле зору чеської контррозвідки.

У 2014 році він активно брав участь в анексії Криму. За кілька днів до початку російської операції з окупації півострова Франчетті створив у Криму угруповання “Північний вітер”. Воно налічувало 11 осіб і “відповідало” за охорону ліній електропередач, газопроводу, а також виявлення якихось “екстремістських груп”.

Інформацію про це Франчетті підтвердив в одному зі своїх інтерв’ю на YouTube. Тоді ж він розповів, що угруповання взаємодіяло з командуванням Військово-морського флоту Росії.

За даними ЗМІ, з 2000 року Олександр Франчетті постійно живе в Празі, де офіційно працює тренером із фітнесу. При цьому він регулярно бував у Криму. Сам росіянин стверджує, що не порушував міжнародне законодавство.

Читайте також:
Компанія Xiaomi почала блокувати свої смартфони в окупованому Криму

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна