“Як доведеться – підемо в ліс, щоб захистити державність”: президент Чорногорії заявив про атаку “сербсько-російського світу”

 

Президент Чорногорії Міло Джуканович назвав останні події в країні, пов’язані з інтронізацією митрополита Сербської православної церкви, “найсерйознішою атакою на чорногорську державу з боку сербського світу за підтримки Росії”, не виключивши, що чорногорцям доведеться “йти в ліс”, щоб захищати свою державу.

Про це він заявив в інтерв’ю хорватському виданню Jutarnji list, пише “Балканський оглядач“.

“Це не церковне, а державне політичне питання”, – наголосив Джуканович.

“Наразі ми переживаємо найагресивніший напад великосербського націоналізму на чорногорську державу та чорногорську ідентичність у нашій новітній історії. За часів Мілошевича цього не було”, – сказав президент.

За його словами, громадянський та світський характер держави Чорногорія і її європейська перспектива, а отже саме виживання держави, зазнали серйозної атаки.

“Тому що Чорногорія не може вижити інакше як громадянська держава. Як і очікувалося, найперше проблематизується національна ідентичність чорногорців. Адже якщо немає чорногорців, то немає необхідності в незалежній Чорногорії”, – наголосив Джуканович.

За його словами, причини такої атаки очевидні: “Без Чорногорії проєкт Великої Сербії назавжди мертвий“.

Коментуючи версію, що за цією політикою дестабілізації Чорногорії стоїть Росія, Джуканович підтвердив, що йдеться про “сербсько-російський проєкт”.

Президент також назвав чинний уряд Чорногорії (до якого партія Джукановича перебуває в опозиції) “службою Сербської православної церкви”.

Саму СПЦ очільник Чорногорії назвав “інструментом для реалізації проєкту Великої Сербії, що є офіційною державною політикою Белграда”.

“А Сербія – це політична безпекова та інформаційна база для реалізації російських геополітичних інтересів на Балканах“, – підкреслив президент.

Відповідаючи на питання, чи не показали події в Цетиньє, де конфлікт навколо інтронізації нового митрополита Сербської православної церкви призвів до сутичок між громадянами та поліцією, що Чорногорія перебуває на межі можливого конфлікту, Джуканович зауважив:

“Я колись образно сказав, що ми будемо захищати Чорногорію — якщо доведеться, то й пішовши в ліс. Після останніх подій у Цетиньє я ще більше утвердився в цій думці”.

Читайте також:
“Це не Сербія!”: у Чорногорії з сутичками та протестами прихильників автокефалії відбулася інтронізація митрополита “канонічної” СПЦ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна