У США вшановують 20-ті роковини терактів 9/11. Посольство України приспустило прапор

Фото: ФБ Оксана Маркарова

Над посольством України у Вашингтоні приспустили синьо-жовтий прапор на знак солідарності в день 20-х роковин терактів 11 вересня 2001 року в Сполучених Штатах.

Про це повідомила посол України у США Оксана Маркарова на своїй сторінці у фейсбуці.

“Ми сьогодні разом зі США згадуємо всіх, хто загинув внаслідок атак терористів 11 вересня 2001 року, героїзм рятівників та звичайних громадян і відданість американців свободі і демократичним цінностям, незважаючи на ці атаки”, – заявила дипломатка.

За словами Маркарової, українці, які не тільки обороняються від атак російського агресора, а й борються за свободу і демократію, відчувають як ніхто в цей день і американський біль, і американську надію та впевненість, що виростає з сили переконань і готовності боротися за свою країну.

Президент України Володимир Зеленський, вшановуючи загиблих внаслідок терактів 9/11 у США, наголосив, що тероризму немає виправдання.

“20 років тому жахливі атаки 9/11 назавжди змінили світ. Сьогодні ми разом з американським народом згадуємо жертв цієї трагедії. Тероризму немає виправдання, маємо й надалі спільно протидіяти йому”, – заявив глава держави, додавши, що Україна залишається пліч-о-пліч зі США в цій боротьбі.

Цього дня, в суботу, 11 вересня, президент США Джо Байден разом із першою леді приєднався до меморіальних заходів у пам’ять про 20-ту річницю жахливих терактів проти США, які дали початок широкому протистоянню глобальному тероризму, повідомляє власний кореспондент Укрінформу. Цього дня Байдени відвідали всі три місця масштабних терактів 9/11 у Нью-Йорку – на місці “Ground Zero”, де стояли вежі-близнюки Всесвітнього торгового центру, у Шанксвіллі, штат Пенсильванія, й у Арлінгтоні, біля будівлі Пентагону.

“Звертаюся до сімей 2977 осіб із понад 90 країн, убитих 11 вересня 2001 року в Нью-Йорку, Арлінгтоні (Вірджинія) й Шанксвіллі (Пенсильванія), а також тисяч інших поранених: Америка вшанує вас і ваших близьких”, – наголосив Байден у відео, оприлюдненому напередодні.

У меморіальних заходах у Нью-Йорку взяли участь також попередні президенти США – Барак Обама й Білл Клінтон разом із дружинами. Джордж Буш-молодший і Лора Буш відвідалицеремонію в Шансквіллі. До заходів у Пенсильванії приєдналися також віцепрезидентка США Камала Гарріс та її чоловік Даг Емхофф.

Як відомо, терористичні атаки 11 вересня 2001 року на США (9/11) спланували і влаштували ісламісти з організації “Аль-Каїда”. Того ранку терористи захопили чотири комерційні авіалайнери та спрямували на відомі американські споруди.
Першим літаком, який влучив у ціль, був рейс 11 American Airlines, який протаранив Північну вежу комплексу Всесвітнього торговельного в Нью-Йорку о 8:46 ранку. О 9:03 ранку рейс 175 United Airlines врізався в Південну вежу цього ж комплексу. О 9:37 того ранку літак рейсу 77 American Airlines влучив у західну частину будівлі Пентагону в Арлінгтоні, штат Вірджинія, де розташоване Міністерство оборони США. Четвертий літак, рейс 93 United Airlines, який летів у напрямку Вашингтона, впав на поле поблизу Шанксвілля. Пасажири й команда літака, дізнавшись про попередні атаки, напали на викрадачів й довели пасажирський лайнер до катастрофи.
Загалом загинули майже 3 тисячі осіб, близько 6 тисяч – отримали травми.
Америка відреагувала посиленням заходів безпеки всередині країни. Згодом президент Джордж Буш-молодший оголосив війну проти тероризму і ввів війська до Афганістану, який розглядався як осередок і місцем переховування керівництва ісламістської терористичної організації. Керівник “Аль-Каїда” Усама бін Ладен був знищений.

Читайте також:
Залужний порівняв РФ з “Аль-Каїдою”
й повідомив про збільшення кількості обстрілів з боку “російських терористів”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна