20-ті роковини терактів 11 вересня: Байден та європейські лідери виступили із заявами

 

Президент США Джо Байден та лідери низки країн виступили із заявами, вшановуючи загиблих 20 років тому в теракті 11 вересня 2001 року, наймасштабнішому в історії Сполучених Штатів.

Про це повідомляє “Європейська правда“.

Президент США у своєму відеозверненні, оприлюдненому напередодні річниці, згадав 2977 жертв теракту.

“У дні, що настали після 11 вересня, ми бачили героїзм всюди – там, де цього чекали, і де не чекали. І ми бачили щось досить рідкісне – справжнє відчуття національної єдності… У битві за душу Америки, єдність – це наша найбільша сила. Це не означає, що ми маємо вірити у щось одне. Це про те, що ми повинні мати фундаментальну повагу й віру одне в одного та в цю націю”, – заявив президент США.

Він визнав, що теракти пробудили і негативні людські якості, зокрема страху й ворожості до американців мусульманської віри.

Він наголосив, що американці не повинні дозволити розділити себе. “Єдність робить нас тими, ким ми є – Америкою у її найкращих проявах“, – наголосив Байден.

Королева Британії Єлизавета ІІ заявила, що її молитви з тими, хто загинув і вижив у терактах, та відзначила внесок усіх, хто допомагав відновити нормальне життя після трагедії.

Прем’єр-міністр Британії Борис Джонсон наголосив, що атаки не підірвали віру західного світу у свободу та демократію.

“Жахливі атаки 11 вересня двадцять років тому змінили хід історії. Пам’ятаємо жертв і шляхетні жертви численних людей, які кинулись на допомогу після теракту. ЄС і надалі залишатиметься союзником США у боротьбі з тероризмом та екстремізмом у всіх його проявах, яка триває”, – заявив президент Європейської Ради Шарль Мішель.

“Навіть у найтемніші, найбільш випробувальні моменти можуть проявлятися найкращі людські якості. ЄС підтримує США у захисті свободи і співчуття, на противагу ненависті”, – підкреслила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

“Сьогодні ми оплакуємо усіх загиблих і співчуваємо тим, хто втратив близьких у терактах 11 вересня, хто зазнав серйозних травм… Ми повинні критично поміркувати над тим, що сталося після 11 вересня. Останні події в Афганістані стали дуже жорстким нагадуванням про це”, – зазначив міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас, додавши, що внесок людей, які сприяли побудові демократії в цій країні, все одно важливий і цінний.

“Я переконаний, що ми повинні продовжувати працювати над миром і безпекою у світі у різні способи. Залишитися осторонь – це найгірший спосіб слугувати власним інтересам і гарантувати свою безпеку. Частина відповіді на питання – у поновленні нашої союзницької співпраці, і особливо у цей день – підтвердженні нашої дружби і партнерства із США”, – додав Маас.

“Сьогодні – 20 річниця з жахливих терактів 11 вересня… Ми повинні продовжувати боротьбу з ісламістським терором і радикалізацією разом зі Сполученими Штатами”, – написав канцлер Австрії Себастьян Курц.

Президент Польщі Анджей Дуда поклав вінок до меморіальної дошки загиблим у теракті, розміщеної в каплиці президентського палацу. “Ці події назавжди змінили світ… Ми пам’ятаємо 9/11”, – йдеться в заяві, оприлюдненій канцелярією президента.

11 вересня, в день 20-х роковин атаки на Сполучені Штати, президент США Джо Байден із першою леді Джилл Байден відвідають низку пам’ятних заходів і три місця терактів.

Відбудеться шість епізодів хвилини мовчання – відповідно до часу, коли впали хмарочоси-близнюки у Нью-Йорку, коли захоплений терористами літак упав на Пентагон і коли четвертий літак розбився у штаті Пенсильванія.

Як відомо, 11 вересня терористи-смертники “Аль-Каїди” захопили чотири літаки, що вилетіли з аеропортів північно-східної частини Сполучених Штатів. Два з цих літаків терористи спрямували у хмарочоси Всесвітнього торговельного центру у Нью-Йорку, які внаслідок цього повністю зруйнувалися. Ще один літак цілеспрямовано врізався в розташовану неподалік Вашингтона будівлю Пентагону,  що призвело до часткової руйнації західної частини штаб-квартири міністерства оборони США. Четвертий завдяки спротиву, який чинили загарбникам пасажири та члени екіпажу, не долетів до запланованої терористами цілі у Вашингтоні й розбився в безлюдному полі у штаті Пенсильванія.

Читайте також:
20-річчя теракту в американському Нью-Йорку російські окупанти “відзначили” атакою на Нью-Йорк під Горлівкою. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна