У ФСБ заявили, що ГУР і Меджліс організували в Криму диверсію на газопроводі

 

Російська Федеральна служба безпеки заявила 7 вересня, що Головне управління розвідки Міністерства оборони України та Меджліс кримськотатарського народу причетні до організації диверсії, яка нібито сталася на газопроводі в окупованому Криму 23 серпня.

Такий пресреліз видала пресслужба ФСБ у вівторок, 7 вересня.

ФСБ заявляє, що в межах розслідування заарештувала трьох підозрюваних, а виконавцям українська сторона нібито обіцяла близько 2 тисяч доларів (це 54 тисячі гривень за поточним курсом).

“Під час проведених оперативно-розшукових заходів і слідчих дій встановлено, що диверсія організована територіальним підрозділом Головного управління розвідки (ГУР) Міноборони України в Херсоні – так званою оперативною службою «Таврія» за участю забороненої в Росії організації «Меджліс кримськотатарського народу», – йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, що 3-4 вересня у Криму російські силовики провели обшуки і затримали п’ятьох людей, зокрема кримськотатарського політика Нарімана Джеляла. 6 вересня підконтрольний Кремлю суд ухвалив рішення про арешт затриманих, зокрема Джеляла арештували на два місяці.

Заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джеппар повідомляла, що затриманих російська влада пов’язує з нібито диверсією на газопроводі біля села Перевальне під Сімферополем, хоча точно невідомо, чи взагалі було пошкодження газопроводу, “факт пошкодження з інших джерел підтвердити не вдалося”.

Адвокат Микола Полозов прокоментував журналістам публікацію відео ФСБ Росії з нібито “зізнаннями” заарештованих у Сімферополі 6 вересня кримчан Азіза й Асана Ахтемових, яких підозрюють у “скоєнні диверсії” на газопроводі в Перевальному. Полозов є адвокатом заарештованого напередодні в Криму активіста Нарімана Джеляла, якого російське слідство також пов’язує з цією справою.

“Ми прекрасно знаємо методи роботи ФСБ в Криму. Цього ж року був затриманий журналіст, фрілансер видання Крим.Реалії (проєкт Радіо Свобода – КР) Владислав Єсипенко, який також давав свідчення на відео з російським пропагандистським журналістом. Але ми дізналися, чому він їх давав? Тому що його катували струмом, над ним знущалися. Ось тут абсолютно така ж ситуація. Методи ФСБ не змінюються. Знайшли випадкових жертв, можливо, підбирали їх якимось чином. Потім, вірогідно, щодо цих людей застосовували тортури. Ми бачили вчора, що один із фігурантів цієї справи перебуває в абсолютно пригніченому стані. За всіма ознаками – це особа, яка зазнала недозволеного методу”, – сказав Полозов у коментарі “Крим.Реалії”.

Читайте також:
Окупанти відправили в СІЗО затриманого в Криму заступника глави Меджлісу Джелялова

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна